‘DOGOVOR JE DOHVATLJIV‘

Ministri država EU traže kompromis o gornjoj granici cijene plina, Česi imaju zanimljiv prijedlog

Mehanizam bi se aktivirao kada cijena plina dosegne 188 eura za megavat sat u razdoblju od tri dana

Plinska platforma, ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Ministri energetike država članica pokušat će u ponedjeljak na novom sastanku u Bruxellesu postići dogovor o gornjoj granici cijene prirodnog plina, a temelj za kompromis mogao bi biti novi prijedlog češkog predsjedništva Vijećem EU-a.

Ministri energetike na svom prošlotjednom sastanku nisu se uspjeli dogovoriti o ograničenju cijena plina, jer je za većinu država članica bio neprihvatljivi prijedlog Komisije u kojem je previsoko postavljena gornja granica cijene. Europska komisija potkraj studenoga predložila je uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Češko je predsjedništvo stavilo na stol novi prijedlog po kojem bi se mehanizam aktivirao kada cijena plina dosegne 188 eura za megavat sat u razdoblju od tri dana

Za odluku je potrebna kvalificirana većina, iako svi priželjkuju kompromis o tako važnom pitanju.

Manji broj članica, Njemačka, Austrija, Nizozemska, Mađarska, protive se ideji da se uopće intervenira na tržištu plina, ističući da bi to moglo preusmjeriti prijeko potrebne količine izvan Europe i poremetiti funkcioniranje energetskih tržišta.

Povjerenica za energiju Kadri Simson je po dolasku na sastanak rekla da je dogovor dohvatljiv ako svi pokažu spremnost na kompromis.

“Čvrsto vjerujem da je dogovor dohvatljiv. Naravno, to je potrebno da svi pokažu spremnost na kompromis”, rekla je Simson.

“Pokušat ćemo postići dogovor o mehanizmu za korekciju tržišta kako bismo pomogli našim građanima i gospodarstvu u borbi protiv prekomjerno visokih cijena plina”, izjavio je pri dolasku na sastanak hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

On je dodao da će se pod točkom razno, između ostaloga, razgovarati o Janafu, koji “jest i bit će čimbenik stabilnosti kada je riječ o opskrbi naftom svih zemalja koje nemaju izlaz na more”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 02:42