IZ STANA SE ŠIRIO SMRAD

MISTERIOZNA SMRT U Srbiji našli leš njemačkog špijuna, uz sebe je imao hrpu papira o ruskim podmornicama i ISIS-u

 AFP

Početkom srpnja na području Beograda u misterioznim je okolnostima umro navodni djelatnik jedne njemačke obavještajne agencije, piše Blic , pozivajući se na izvore u srbijanskoj policiji.

Iako je pronađen mrtav u jednoj garsonijeri u naselju Borča još 3. srpnja, policija je tek prije nekoliko dana otkrila sumnjive dokumente, fotografije i karte, ali i policijsku značku Savezne Republike Njemačke koja glasi na izvjesnog Thomasa Lederstatera.

Policija je, kako doznaje Blic , pronašla fascikle s fotografijama, dokumentima i detaljnim opisima svih terorističkih napada koji su se u posljednjih 15 godina dogodili u svijetu. Otkriveno je i da je Nijemac istraživao kretanje ruskih podmornica i terorističku organizaciju Islamska država.

U garsonijeri je pronađeno je nekoliko prijenosnih računala, tableta, 15-ak bankovnih kartica i više njemačkih i srpskih putovnica s različitim imenima, kao i 100 SIM kartica.

Srbijanska je policija njemačkom veleposlanstvu poslala zahtjev za pojašnjenje te izvješće s brojem putovnice, kao i datumom rođenja ispisanog na dokumentu - 1. ožujka 1966.

Leš su, inače, pronašli susjedi i vlasnici stana jer im je bilo sumnjivo što Nijemca nekoliko dana nisu ni vidjeli ni čuli. Iz garsonijere u prizemlju zgrade u kojoj je živio sam od početka svibnja, kada se ondje doselio, počeo se širiti smrad. Pomislili su da mu se nešto dogodilo. Sumnje su se obistinile - leš je pronađen u već poodmakloj fazi raspada.

'Ležao je pored ulaznih vrata, a vreće sa smećem visile su obješene o kvaku. Vjerojatno ih je krenuo baciti kada ga je izdalo srce. Glava i tijelo su mu bili prekriveni crvima. Djevojka koja ga je našla šokirala se prizorom koji je zatekla', pričaju susjedi za Blic.

S obzirom da se u prvi mah pretpostavilo da je riječ o prirodnoj smrti, policija nije izlazila na očevid, a tijelo je prebačeno na obdukciju. Precizan uzrok smrti još nije utvrđen.

Stan je 3. srpnja zapečaćen i nitko u njega nije ulazio do 14. srpnja, kada su stanodavci od policije zatražili da se stan otpečati kako bi ga sredili. Policija je došla otvoriti stan i tek tada su shvatili čiji je zapravo leš pronađen u stanu.

Susjedi, šokirani spoznajom da je pored njih živio muškarac koji je istraživao terorističke napade i kretanje ruskih podmornica, prisjećaju se da je Nijemac bio 'visok, mršav i ćelav', a dodaju i da je bio jako povučen te da nije razgovarao ni s kim.

'Djelovalo je kao da je psihički bolestan. Izgledao je i ponašao se čudno. Uvijek je šetao u bermudama, majici i s ruksakom na leđima i kao da nije znao gdje ide. Ode lijevo, pa se vrati desno, pa ponovno napravi krug. Ponekad sam ga viđala kako vješa oprano rublje ispred stana, ali se nikome nikada nije javljao', priča jedna susjeda, koja iz straha nije htjela reći svoje ime.

Ni u trgovine, koje se nalaze svega nekoliko metara od njegova stana, nije zalazio, svjedoče prodavači. Kažu i da je proteklih nekoliko dana kvart pod policijskom opsadom, ne sjećaju se da su ikad prije vidjeli toliko policajaca ondje.

'Bilo ih je puno, došli su nekim džipovima i autima kakve nikada nisam vidio. Prvo su čekali ispred da im netko otvori stan, a onda su od 16 sati pa sve do 22 sata navečer iznosili neke papire i kutije iz stana', kaže jedan trgovac za Blic .

Inače, vlasnica stana sa suprugom i djecom živi u blizini, ali nije htjela davati izjave novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:09