‘PRVI PUT GA VIDIM‘

Misteriozni talibanski glasnogovornik napokon pokazao lice: ‘Simbolično je mjesto na kojem je sjedio‘

Čovjek koji se predstavlja kao glasnogovornik talibana pruzrokovao je brojne špekulacije u medijskom prostoru
Zabihullah Mujahid
 Hoshang Hashimi/AFP

Povijesna prva press konferencija koju su Talibani održali rezultirala je brojnim reakcijama međunarodne zajednice.

Glavi protagonist na njoj bio je talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid koji je nastavio pomirljivu retoriku kojom su se svijetu obraćali drugi istaknutiji talibanski vođe nakon osvajanja Kabula i ponovnog preuzimanja vlasti nakon 20 godina. Radi se o čovjeku koji je najistaknutiji talibanski pojedinac na Twitteru.

Mujahid je, između ostalog, spominjao kako se žene ne moraju brinuti radi vlastitog tretmana te da će biti poštovane, ali unutar okvira šerijatskog zakona.

No, ono što je mnogim drugim novinarima, prisutnima na konferenciji, bilo u fokusu je nešto sasvim drugo, piše BBC. Naime, mnogima je ovo bila prva situacija da uživo vide čovjeka s kojima su godinama održavali korespondenciju.

BBC-jeva Yalda Hakim istaknula je kako joj je to bilo pomalo šokantno iskustvo te je istaknula određenu zabrinutost u odnosu na retoriku kojom se Mujahid služio. Ono što je njoj u cijeloj priči bilo pomalo čudno bio je njegov pomirljiv ton jer je kroz godine Mujahid imao izrazito radikalne poruke koje je od njega dobivala.

- Neki od tih poruka bile su tvrdokorni islamistički tekstovi. Pomislili biste kako se radi o čovjeku koji je krvožedan prema Amerikancima, prema svima u afganistanskoj vladi. A danas mirno sjedi tamo, pričajući o miru i kako neće biti osveta - priča Hakim.

Neki od prisutnih novinara, poput njenog kolege, iskusnog BBC-evog novinara Johna Simpsona, imali su drugačija iskustva sa Mujahidom.

- Mnogo godina znam talibanskog glasnogovornika. Zabihullah Mujahid je relativno umjeren, ugodan čovjek. On želi umiriti svijet, ali priča u ime samo jednog djela talibanske vlade - zabrinut je Simpson.

Slično razmišlja i novinar New York Timesa, Sharif Hassan.

- Ovo je fotografija Zabihullaha Mujahida, talibanskog glasnogovornika, koji je bio lakši i aktivniji u komunikaciji nego cijeli Ghanijev (afganistanski presdsjednik koji je pobjegao u inozemstvo, op.a.) tim glasnogovornika - cijelo desetljeće. Bio sam dosta u kontaktu s njim, govorno i pismeno. Ali ovo je prvi puta da ga vidim uživo - objavio je Hassan na Twitteru.

Simbolično je i mjesto na kojem je Mujahid sjedio. Dosad je na njemu sjedio Dawa Khan Menapal, šef afganistanskog centra za medije i informacije, a kojeg su talibani ubili početkom mjeseca. Upravo je Mujahid u ime talibana preuzeo odgovornost za njegovu smrt te je tada rekao kako je Menapal "ubijen u posebnom napadu".

Drugi, poput glavne međunarodne korespondentice BBC-a, Lyse Doucet, bili su zabrinuti zbog nečeg drugog. Davno prije društvenih mreža, neki od novinara su sa Mujahidom komunicirali putem fiksnih telefonskih linija te su izrazili svoju sumnju o tome radi li se uistinu o Mujahidu, budući da im se čovjek s pressice učinio premlad da bi sve te godine 'hendlao' sve te zadatke po pitanju komunikacije s međunarodnim medijima.

Yalda Hakim istaknula je kako nije nemoguće da postoji više Mujahida te kako postoji mogućnost da se radi o zamci. Sve je to dio afganistanskog udžbenika, veli Hakim, u namjeri da se svide svjetskoj javnosti dok istovremenu stižu svjedočanstva o kršenju ljudskih prava te pojačanom nasilju.

- Mnogo je nepoznanica u vezi njih. Znamo li tko su oni zapravo? To je stvar s talibanima - oni su manipulativni, žele ispasti šarmantni, znaju kako koristiti pravi rječnik, ali nikad nisi siguran trebaš li im zapravo vjerovati ili ne, skeptična je Hakim.

Puno je nepoznanica na koje treba sačekati pravi odgovor u sljedećim danima dok međunarodna zajednica budno prati situaciju. Činjenica da je u afganistanskom prostoru 2001., u vrijeme američke invazije, bilo gotovo pa nula računala. Talibani su se naučili koristiti digitalnom tehnologijom, kako u novačenju pojedinaca, tako i u internoj komunikaciji te ostvarivanju svojih ciljeva. Hoće li to koristiti u dobre svrhe ili će ponovno vratiti Afganistan u mračno doba, bit će zanimljivo popratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:52