NOVI ZAPLET

MORISSEY U SKANDALU: 'Nisam branio Spaceyja i nisam rekao da želim ubiti Trumpa'. Der Spiegel: 'A jel’? Evo onda snimke intervjua'

 
 CROPIX

Nisu novinari baš takva gamad i lešinari kao što ih neki vole prikazivati, posebno svjetske zvijezde koje kad se žele oprati od skandala. U najnovijem slučaju u ring su ušli ugledni njemački Der Spiegel i slavni pjevač Morrissey, i kako sad stvari stoje, njemački tjednik upravo je izveo klasični jedan, dva nokaut.

Problemi su počeli kad je Der Spiegel objavio intervju s popularnim pjevačem, nekadašnjim frontmenom The Smithsa, u kojem su prenesene njegove izjave o tome kako se Kevina Spaceyja nepotrebno napada, te je sugerirao da bi, kad bi dobio priliku, ubio američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Morrisey kakav već jest, odmah je na svom Facebook profilu krenuo u tiradu. U dugačkoj objavi pod naslovom “Sustav klevete” optužio je Nijemce da su ga pogrešno citirali i namjerno iskrivili njegove stavove o Harveyju Weinsteinu (od kojeg je krenula globalna #metoo lavina), Donaldu Trumpu i Kevinu Spaceyju).

Nikad ne lažemo

Der Spiegel mu naravno nije ostao dužan. Čim su uhvatili Facebook status, pustili su novi tekst, ovaj put s audiozapisom novinarkinog razgovora s pjevačem.

“Na svom Facebooku Morrisey je posumnjao da ga je Der Spiegel pogrešno citirao i da je to razlog zašto nikad nismo objavili tonski zapis intervjua. Sugerirao je da je to indirektno priznavanje krivice s naše strane”, objavio je njemački tjednik na svojoj web stranici.

“Upravo zato objavljujemo snimku jer Der Spiegel nikad ne objavljuje laži u intervjuima”.

U snimci, tvrdi britanski Independent, jasno se čuje trenutak u kojem novinarka Morrisseyja upozorava da na politička pitanja ne mora odgovarati ako ne želi. Nakon toga pita ga sljedeće: “Da postoji gumb kojim se može ubiti Trumpa, biste li ga stisnuli?”.

Opasan je

“Trump je opasnost za svjetsku sigurnost. Stisnuo bih ga, zbog sigurnosti ljudske rase”, odgovorio joj je Morrissey i dodao kako to nema nikakve veze s njegovim osobnim neslaganjem s američkim predsjednikom, njegovim životom ili njegovom obitelji.

“Učinio bih to u interesu ljudske vrste jer mislim da je on užasan”, istaknuo je Morrissey.

Izjava o Trumpu nije jedina problematična. Negdje na polovici intervjua novinarka je krenula na temu zlostavljanja žena u Hollywoodu.

“Dogodili su se ekstremni slučajevi, poput silovanja, koja su odvratna. Svaki fizički napad je odvratan. Ali moramo zadržati stvari u perspektivi. Jer postoje ljudi koji su nespretni kad je romantika u pitanju i kad takvi nekog upoznaju, možda im izgledaju kao čudaci i ne znaju kako da poduzmu neki korak i daju drugoj strani do znanja da im se sviđa. I ponekad to može izgledati agresivno ili opasno”, zaključio je Morrissey.

Nanjušila priču

Novinarka je očito nanjušila priču pa ga je pitala što misli o tome što je Kevin Spacey izrezan iz novog filma Ridleyja Scotta.

“Mislim da je to apsurdno”, zaključio je Morrissey i pokušao objasniti što je htio reći. Spacey je imao 26 godina i bio je u hotelskoj sobi s dječakom kojem je 14, objasnio je, pa se zapitao gdje su bili dječakovi roditelji.

“Meni to sve skupa ne zvuči uvjerljivo i čini mi se da su Spaceyja napali bez razloga”, rekao je.

Morrissey se pokušao i uživo ograditi od intervjua na koncertu u Chicagu.

“Ako niste čuli riječi kako direktno izlaze iz mojih usta, ako to niste vidjeli ili čuli, molim vas, to znači da ih nisam rekao.”

U službenoj medijskoj izjavi ponovio je kako je bio glupast što je razgovarao s Der Spiegelom i da više nikad neće razgovarati s novinarima iz tiskanih medija. Novinarka koja ga je razočarala je Juliane Liebert .S obzirom na to da Morrissey ne daje često intervjue, Liebert je čak odletjela u LA na razgovor.

Trajao je 40 minuta i pjevač nije zatražio autorizaciju.

Razgovor je objavljen u broju od 18. studenoga, i to i na njemačkom i na engleskom.

Sve njegove kontroverzne i bizarne izjave

- Morrisseyjeve fanove njegovi kontroverzni istupi više ne čude. Primjerice, glazbeni web siteovi puni su njegovih neobičnih, a ponekad i bizarnih istupa. Skupili smo neke od njih, na čitateljima je da prosude u kojima je u pravu, a u kojima nije.

- “Nosorozi su gotovo izumrla vrsta i razlog tome nisu ni globalno zatopljavanje ni nestanak njihovih prirodnih staništa. Razlog su torbice koje nosi Beyonce”, rekao je na nastupu u Los Angelesu prije četiri godine. Morrissey je inače žestoki aktivist i borac za prava životinja.

- Kad je medicinska sestra u Londonu počinila samoubojstvo, nakon što je radijski DJ na prevaru od nje izvukao informacije o Kate Middleton koja je bila hospitalizirana u istoj bolnici, Morrisey je napao upravo Kate. “Nitko se nju nije sjetio okriviti za smrt te žene. Nju uopće nije sram niti ima grižnju savjesti. Arogancija britanske kraljevske obitelji je naprosto šokantna”, rekao je 2012., pa na koncertu nosio majicu “Mrzimo Kate i Williama”.

- Prije šest godina Morrisey je u Varšavi na koncertu komentirao Breivikov krvavi pohod u Norveškoj u kojem je smaknuo 77 ljudi. “To je ništa naspram onog što se u McDonald’su i Kentucky Fried shitu događa svaki dan”. Kineze je u intervjuu Guardianu nazvao podvrstom, zbog okrutnosti prema životinjama.

- Godine 2011. Morrissey se obrušio na Lady Gagu. “Ona nije ništa novo, prevarantica je i čista suprotnost seksepilu”. Madonnu je nazvao McDonna, a Michaela Bubblea slavnim, ali nebitnim.

- Prije 15 godina ovako je komentirao Eltona Johna: “Donesite mi njegovu glavu na pladnju. To je jedini slučaj u kojem ubojstvo zbog mesa ne bi bilo zločin”.

- Victoriju i Davida Beckhama nazvao je Peckhams umjesto Beckhams. “Nepodnošljivi su, treba iz odvesti na rub sela i bičevati”, rekao je 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:31