EGIPĆANI NA NOGAMA

Mubarak odustaje od vlasti: Pogledajte četiri scenarija raspleta krize

Američki politolog Howard Schweber prognozira koje su vjerojatnosti nekoliko mogućih ishoda revolucije na egipatskim ulicama
 AFP

ZAGREB - Prema pisanju Al-Arabiya te prenošenju svjetskih medija, egipatski predsjednik hosni Mubarak navodno se više neće kandidirati na predsjedničkim izborima. Isto tako, niti njegov sin neće sudjelovati u utrci za predsjednika. O tome se sam Mubarak očitovao danas u večernjima satima.

- Ne namjeravam se više kandidirati za predsjednika - istaknuo je Mubarak u govoru dodajući kako ne namjerava odmah odstupiti, javlja AFP.

Sljedeći izbori bit će održani u rujnu.

Međutim, dok su se u središtu Kaira u utorak okupljale stotine tisuća prosvjednika , analitičari su pokušavali dokučiti kakav bi mogao biti krajnji ishod revolucije na egipatskim ulicama.

Jedino što je bilo jasno jest da bi situacija mogla krenuti u različitim smjerovima, ali nitko zapravo ne zna u kojem. No američki politolog Howard Schweber poigrao se postocima te za Huffington Post prognozirao koji su od scenarija po njegovom mišljenju najizgledniji.

Vojni udar 50%

Vojska poručuje Mubaraku da mora otići jer je postao glavni uzrok nestabilnosti. Vlast bi mogao preuzeti šef egipatskih snaga sigurnosti, Omar Suleiman, kojeg je Mubarak prošli tjedan imenovao za potpredsjednika, dok bi se Muslimanskoj braći ostavila kontrola na jugu zemlje.

Građani bi mogli prihvatiti vojnu vlast zbog procjene da će vojska bolje riješiti ekonomske probleme koji su i pokrenuli prosvjede, a nakon što ih umore nasilje, nestašice hrane i nesigurnost.

Prema Schweberovoj analizi, ovaj bi scenarij najviše odgovarao i Sjedinjenim Državama i Izraelu - Americi treba Egipat koji je u miru s Izraelom, a Izraelu egipatska vlada na koju može računati da će nastaviti blokadu Gaze.

Vlast preuzima ElBaradei 35%

Vojska bi mogla odlučiti da je za stabilnost zemlje dugoročno bolje raspisati izbore, nego imati vojnu vladu. Mubarak bi prema tom scenariju mogao ostati na vlasti do izbora, a pobijediti bi mogao dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed ElBaradei , koji bi zemlju poveo prema demokraciji.

Schweber daje veću mogućnost za to da se ovaj scenarij ostvari ako vojska podrži ElBaradeija, što će značiti i da će biti sigurnija u to da će imati centralnu ulogu u vlasti. Prema analizi BBC-ja, ovo bi mogla biti “uredna tranzicija” na koju pozivaju Sjedinjene Države. Bude li ElBaradei sastavljao vladu, a vojska mu uskrati podršku, takva vlada vjerojatno neće dugo trajati.

Posvemašnji kaos 10%

Nastaje bezvlađe, bilo zbog toga što Mubarak naglo odlazi, bilo jer izbori ne daju jasnog pobjednika, ili zbog toga što izbija građanski rat između unutarnjih snaga sigurnosti, vojske i Muslimanske braće. U takvom bi scenariju Muslimanska braća, koja nemaju potporu u velikim gradovima, mogla preuzeti kontrolu. Kaos bi mogao nastati i kao namjerna Mubarakova strategija da se održi na vlasti, tvrdi Schweber.

Navodi kako postoje izvješća da je Mubarak otvorio granicu s Gazom, što će omogućiti da u Egipat uđu pripadnici radikalnih skupina poput Hamasa i Vojske Islama, koji bi mogli početi napadati prosvjednike. Mubarak bi potom računao na američku potporu, kako Egipat ne bi postao novi Iran.

Mubarak ostaje na vlasti 5%

Slabo izgledan scenarij podrazumijevao bi da Mubarak odluči ugušiti prosvjede. Jer, iako su vojska i policija na ulicama u velikom broju, još nisu ozbiljno krenuli na prosvjednike. No, “ustanak” se ne može ugušiti bez vojske (jer policija je preslaba), što bi značilo i velik broj mrtvih.

Teško da će vojska na to pristati, nakon što je prekjučer poručila da neće koristiti silu protiv prosvjednika te da želi “preuzeti svoju odgovornost za zaštitu nacije i građana te potvrditi da se sloboda izražavanja mirnim putem garantira svima”.

Također, Mubarakov dosadašnji glavni zapadni saveznik, Sjedinjene Države, pozvale su na suzdržanost i prekid nasilja nad prosvjednicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:22