PREVIŠE SLATKIŠA

Muškarac (54) iznenada preminuo, liječnici otkrili zašto: ‘Pojeo bi vrećicu i pol dnevno!‘

Glicirizinska kiselina, aktivni sastojak sladića, može uzrokovati hipertenziju, hipokalemiju, aritmiju, zatajenje bubrega...
Ilustracija, gumeni bomboni
 Angelascholtz/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia
Glicirizinska kiselina, aktivni sastojak sladića, može uzrokovati hipertenziju, hipokalemiju, aritmiju, zatajenje bubrega...

Građevinski radnik u američkoj saveznoj državi Massachusetts je preminuo nakon što je pojeo previše gumenih bombona napravljenih od slatkog korijena sladića (eng. liquorice).

BBC piše da je muškarac imao 54 godine, a svakog je dana jeo oko jednu i pol vrećicu tih slatkiša.

Nije imao nikakvih simptoma prije iznenadnog srčanog udara do kojeg je došlo dok je bio u jednom fast food restoranu.

Njegovi liječnici su, opisujući taj slučaj u časopisu New England Journal od Medicine, rekli da je za sve kriva glicirizinska kiselina koja se nalazi u biljci sladiću.

'Rečeno nam je da se pacijent loše hrani i jede puno slatkiša. Može li njegova iznenadna bolest biti povezana s konzumacijom slatkiša?, piše dr. Elazer R Edelman i dodaje da su studije pokazale da glicirizinska kisel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 21:40