PREVIŠE SLATKIŠA

Muškarac (54) iznenada preminuo, liječnici otkrili zašto: ‘Pojeo bi vrećicu i pol dnevno!‘

Glicirizinska kiselina, aktivni sastojak sladića, može uzrokovati hipertenziju, hipokalemiju, aritmiju, zatajenje bubrega...
Ilustracija, gumeni bomboni
 Angelascholtz/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Građevinski radnik u američkoj saveznoj državi Massachusetts je preminuo nakon što je pojeo previše gumenih bombona napravljenih od slatkog korijena sladića (eng. liquorice).

BBC piše da je muškarac imao 54 godine, a svakog je dana jeo oko jednu i pol vrećicu tih slatkiša.

Nije imao nikakvih simptoma prije iznenadnog srčanog udara do kojeg je došlo dok je bio u jednom fast food restoranu.

Njegovi liječnici su, opisujući taj slučaj u časopisu New England Journal od Medicine, rekli da je za sve kriva glicirizinska kiselina koja se nalazi u biljci sladiću.

'Rečeno nam je da se pacijent loše hrani i jede puno slatkiša. Može li njegova iznenadna bolest biti povezana s konzumacijom slatkiša?, piše dr. Elazer R Edelman i dodaje da su studije pokazale da glicirizinska kiselina, inače aktivni sastojak sladića, može uzrokovati hipertenziju, hipokalemiju, metaboličku alkalozu, aritmije i zatajenje bubrega. Svi su ti simptomi uočeni kod ovog pacijenta.

Hipokalemija je stanje u kojem razina kalija u krvi postaje opasno niska.

Doznalo se i da je preminuli muškarac nedugo prije smrti promijenio vrstu slatkiša koju je jeo. Nekoliko tjedana prije, prešao je s crvenih gumenih bombona na drugu vrstu, one od crnog slatkog korijena.

Dr Andrew L Lundquist slaže se s time da je upravo slatki korijen u slatkišima krivac za smrt pacijenta.

'Daljnje studije su pokazale da su slatkiši koji sadrže slatki korijen najvjerojatniji uzrok pacijentove hipokalemije', rekao je dr. Lundquist, prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:17