DOO-DOO-DOO-DOO-DOO

Najgledaniji video na YouTubeu ikada je Baby Shark kojim su stražari u SAD-u mučili zatvorenike

Zarazna dječja pjesmica pregledana je više od sedam milijardi puta, a vodi se i bitka oko vlasništva nad autorskim pravima
Isječak iz videa
 YouTube screenshot/Pinkfong

S više od sedam milijardi pregleda u više verzija, "Baby Shark", simpatična dječja pjesmica iz Južne Koreje, postala je najgledaniji video na YouTubeu svih vremena.

Pjesmicu je snimila kompanija Pinkfong, a pretekla je čak i veliki hit Despacito koji su 2017. snimili portorikanski glazbenici Luis Fonsi i Daddy Yankee.

Kako piše britanski Guardian, riječ je o staroj pjesmici čiji stvarni autor nije poznat no dugo se pjevala u različitim oblicima prije no što ju je snimio 10-godišnji korejsko-američki pjevač Hope Segoine. No, spomenuti Fonsi stoji i iza ovog hita jer se u njemu pojavljuje.

Najprije je postala viralna u jugoistočnoj Aziji, no brzo se proširila Sjedinjenim Američkim Državama i Europom te poharala top liste. Video dug minutu i 21 sekundu također obara sve rekorde, a najzarazniji je refren koji doslovce glasi: 'doo-doo-doo-du-du-du-du' i neumorno se ponavlja.

Guardian ističe kako je zarazni pjesmuljak požnjeo veliki uspjeh i kada je financijska strana u pitanju - od autorskih prava do različitih proizvoda koji se prodaju povezani s vizualima iz pjesme.

Pjesma je izazvala i nekoliko ozbiljnih problema. Pisac dječjih tekstova Jonathan Wright tužio je kompaniju tvrdeći da je on napisao pjesmu 2011. godine, no proces u tom slučaju i dalje traje. Prošlog mjeseca, tri zaposlenika zatvora u Oklahomi optužena su za brutalnost nad zatvorenicima. Navodno su ih zavezali lisicama te ih dva sata uzastopce mučili puštajući im "Baby Shark". Državni tužitelj David Praeter rekao je kako je neprestano puštanje pjesme stvorilo izuzetan emotivni stres i patnju kod njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:37