OGROMNA AGLOMERACIJA

NAJVEĆE URBANO PODRUČJE NA SVIJETU U delti kineske Biserne rijeke živi više ljudi nego u Kanadi i Australiji

Pro-democracy demonstrators rally near the Hong Kong government headquarters on September 28, 2014. Police fired tear gas as tens of thousands of pro-democracy demonstrators brought parts of central Hong Kong to a standstill on September 28, in a dramatic escalation of protests that have gripped the semi-autonomous Chinese city for days. AFP PHOTO / XAUME OLLEROS
 XAUME OLLEROS

Delta kineske Biserne rijeke postalo je najveće urbano područje na svijetu po veličini i broju stanovnika zamijenivši na tom mjestu Tokio, stoji u izvještaju Svjetske banke.

U toj ogromnoj gradskoj aglomeraciji, u kojoj je smješten veliki dio kineske industrije kao i gradovi Shenzhen, Guangzhou, Foshan i Dongguan, trenutno živo više stanovnika nego što ga imaju zemlje poput Kanade, Argentine i Australije.

Ovakav proces urbanizacije u Europi i Sjevernoj Americi je trajao nekoliko desetljeća, dok se u Istočnoj Aziji on odvijao samo nekoliko godina. To područje sada broji osam mega gradova s preko deset milijuna stanovnika i 123 grada u kojima živi između milijun i deset milijuna stanovnika.

Analizom Svjetske banke utvrđeno je da se urbano područje delte Biserne rijeke 2000. godine prostiralo na 4500 kilometara kvadratnih dok je 2010. ono naraslo na čak 7000 kilometara kvadratnih.

Sivom bojom označena se urbana područja 2000. godine, a crvenom 2010. Ilustracija: University of Wisconsin-Madison/World Bank

U izvještaju se napominje kako unatoč tome što rast urbanog područja otvara prilike siromašnim stanovnicima, neplanirana urbanizacija može pogoršati nejednakosti.

- Veliki gradovi bez povoljnih stanova i efikasnog javnog prijevoza mogu potjerati siromašne stanovnike na život daleko od posla, škola i dućana te ih prisiliti da biraju između skupih i dalekih putovanja do posla, ili života u sirotinjskim četvrtima koja su bliže centru, ali u kojima nedostaju osnovne javne službe - stoji u izvještaju Svjetske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:13