RUSI SE POVLAČE!

Najveći ruski poraz i prijelomna točka rata: ‘Odluka nije laka, ali moramo spasiti vojsku‘

Opskrba grada više nije moguća. Predložio sam da se ukopamo i postavimo obranu na istočnoj strani Dnjipra - rekao je general Surovikin

Sergej Surovikin

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je svojim trupama da se povuku iz grada Hersona! Vijest je to koja je objavljena u srijedu popodne i koja je iznenadila sve analitičare i stručnjake koji su u Hersonu očekivalo ‘bitku svih bitaka‘. Međutim, od toga neće biti ništa, ruska vojska bježi preko Dnjipra.

Ovo je najveće povlačenje ruske vojske još od početka rata, a analitičari smatraju da bi taj potez mogao biti prijelomna točka rata. Zašto se Rusi povlače iz prvog najvećeg grada kojeg su osvojili od početka rata, objasnio je general Surovikin.

- Opskrba grada više nije moguća. Predložio sam da se ukopamo i postavimo obranu na istočnoj strani Dnjipra.

Senzacionalna vijest je uslijedila nakon nekoliko tjedana ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanjima Rusije da iz Hersona evakuira više od 100.000 njegovih stanovnika.

- Odluka nije bila lagana, ali na ovaj način spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Radije ćemo te snage koristiti na nekim drugim frontama - rekao je Surovikin.

Bez obzira na vijest iz Moskve, u Kijevu vlada oprez. Savjetnik predsjednika Zelenskog, Mihajlo Podoljak, rekao je kako je prerano razgovarati o ruskom povlačenju.

- Tek kada se ukrajinska zastava zavijori u gradu, onda možemo pričati - rekao je Podoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:31