BIO I TURSKI PREMIJER

Nakon 15-godišnje obnove uz poruke pomirenja otvorena najljepša banjolučka džamija Ferhadija

Ilustracija
 REUTERS/Dado Ruvic / REUTERS

SARAJEVO - Banjolučka džamija Ferhadija, simbol tog grada koja je u cijelosti uništena u svibnju 1993. godine, u subotu je svečano otvorena nakon petnaestogodišnje obnove u nazočnosti tisuća muslimanskih vjernika te najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika i predstavnika vjerskih zajednica kao i turskog premijera Ahmeta Davutoglua čija je zemlja osigurala više od dva milijuna eura za proces obnove tog spomenika kulture.

REUTERS/Dado Ruvic / REUTERS

Govoreći na svečanom otvaranju Ferhadije poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović kazao je kako je ta džamija "ljepotica nad ljepoticama" koja će potrajati kako bi svjedočila o dobroti i plemenitim nakanama.

"Razbuktala mržnja srušila je Ferhadiju", rekao je Kavazović upozoravajući kako se takvoj mržnji još nije stalo u kraj. Obnova Ferhadije, po njegovim je riječima, stoga ujedno obnova vjere u univerzalno dobro, nastojanje da se povjerenje i pomirenje ojačaju i poruka da svi koji žive u BiH trebaju graditi zajedničku kuću mira i sigurnosti.

REUTERS/Dado Ruvic / REUTERS
Ahmet Davutoglu sa suprugom Sare

Banjolučki muftija Osman Kozlić obnovu u ratu porušene Ferhadije ocijenio je kao važnu poruku mira i obnove zajedničkog života ističući kako ta bogomolja ne optužuje nikoga za zlo koje je naneseno ali potiče da se učini sve kako se to zlo ne bi ponovilo.

"Danas je veliki dan za sve nas u Banja Luci. Ferhadija je vraćena gradu na Vrbasu", kazao je Kozlić dodajući kako Ferhadija otvara svoja vrata svima koji je poštuju.

Džamija je, kako je istaknuo Kozlić, podijelila sudbinu zemlje u kojoj je izgrađena svjedočeći o ljudskoj plemenitosti ali i okrutnosti.

"Mi u BiH ne smijemo prešutjeti zlo koje vidimo a svako zlo koje je učinjeno valja osuditi", kazao je Kozlić dodajući kako na to opominju i Jasenovac i Srebrenica, baš kao rušenje Ferhadije ali i manastira Dečani.

REUTERS/Dado Ruvic / REUTERS

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je tijekom ratnih rušenja malo tko vjerovao u obnovu Ferhadije no oni koji su vjerovali da mračna vremena neće vječito trajati ipak su pobijedili.

"Za one koji su Ferhadiju srušili neka ovaj dan bude trajna opomena", kazao je Izetbegović dodajući kako takvi nisu uspjeli u nakani da unište zajednički život.

Dodao je kako Ferhadija svjedoči o vrijednostima koje premošćuju vrijeme i prostor i povezuju ljude a njezina obnova potvrda je života, nade i čvrstog uvjerenja u zajednički život ali i povratka Bošnjaka na prostore s kojih su prognani.

"Zvona i ezani nikada nisu smetali jedni drugima u ovoj zemlji", kazao je Iztebegović izražavajući nadu da će Banjolučani sada poslati jasnu poruku da prihvataju povratak Bošnjaka.

Banjolučki biskup Franjo Komarica kazao je kako s muslimanskim vjernicima dijeli radost obnove Ferhadije. Podsjetio je kako je istog dana kada je srušena ta džamija srušena i katolička crkva u njegovu rodnom mjestu pokraj Banja Luke.

"Čvrsto vjerujem da nas je sve isti Bog stvorio i da smo dužni jedni drugima činiti dobro a ne zlo", kazao je biskup Komarica dodajući kako je to obveza svakog čovjeka a posebice onoga koji tvrdi da vjeruje u Boga.

Banjolučki vladika Jefrem je u ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) čestitao islamskim vjernicima obnovu Ferhadije. Poručio je kako je obnova bogomolja važna jer utemeljuje čovjeka u njegovoj ljubavi i odanosti prema Bogu koja je univerzalna bez obzira na razlike među ljudima koji najbolje poštuju svoje ako uvažavaju tuđe.

Obnovu Ferhadije vjernicima je čestitao i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci uz želju da nikada više ne svjedoči rušenju bogomolja.

Turski premijer Davutoglu poručio je kako su svih 78 milijuna Turaka bili i ostaju iskreni prijatelji BiH i Bošnjaka. Rušenje Ferhadije prije 23 godine, kako je kazao, doživio je vrlo emotivno a sada dijeli radost zbog njezine obnove.

"Ovo je naša zajednička povijesna i kulturna baština, pripada svima nama i zajednički ćemo je čuvati", kazao je Davutoglu najavivši nastavka potpore u obnovi preostalih porušenih džamija poput Aladže u Foči i obećavši da će Turska i dalje biti u BiH kako je to bila kroz povijest.

Poslao je političku poruku kako se BiH ne može podijeliti jer je "jedinstveno srce" pa se stoga "nikada ne mogu odvojiti Banja Luka od Sarajeva i Sarajevo od Mostara" ustvrdivši kako će BiH ostati jedinstvena država kako ju je želio vidjeti Alija Izetbegović koji je, po rječima Davutoglu, bio mudri državnik.

Džamija Ferhadija podignuta je 1579. godine u klasičnom osmanskom stilu. Zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića i postala je poznata po svojoj ljepoti i arhitektonskom skladu te ujedno svojevrsnim simbolom Banja Luke.

Između dva svjetska rata uvrštena je u popis nacionalnih spomenika kulture a nakon dovršetka obnove priprema se njena nominacija za upis na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Svih šesnaest banjolučkih džamija porušile su ratne vlasti bosanskih Srba a Ferhadija je minirana 7. svibnja 1993. godine nakon čega su njeni ostaci razbacani po smetlištima u pokušaju da se uništi svaki trag njezina postojanja.

Ti su ostaci ipak pronađeni nakon rata i u procesu obnove džamije započetom 2001. godine ugrađeni u obnovljeni objekat. Uz Ferhadiju obnovljeno je još četrnaest banjolučkih džamija a u tijeku su pripreme za rekonstrukciju posljednje među njima, Arnaudije.

Zbog značaja i ljepote koju je imala Ferhadija datum njezina rušenja Islamska zajednica u BiH proglasila je danom džamija u znak sjećanja na ukupno 614 muslimanskih bogomolja uništenih tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 17:49