DIPLOMATSKA KRIZA

Nakon Saudijske Arabije i Bahreina, i Kuvajt protjerao libanonskog veleposlanika, dali mu 48 sati

Libanonska vlada objavila je "neprihvatljive" riječi na račun Saudijskog Kraljevstva i ostalih zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu
Ilustracija
 Photo by Royal Hashemite Court/Handout/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Nakon Saudijske Arabije i Bahreina i Kuvajt je odlučio u subotu protjerati libanonskog diplomata te povući svog veleposlanika iz Bejruta u reakciji na kritike libanonskog ministra zbog rata u Jemenu.

"Država Kuvajt odlučila je pozvati na konzultacije svog veleposlanika u Libanonu i protjerati otpravnika poslova Libanona u roku od 48 sati", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova, a citira novinska agencija Kuna.

Libanonska vlada objavila je "neprihvatljive" riječi na račun Saudijskog Kraljevstva i ostalih (šest) zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC).

Kuvajt upozorava na "neuspjeh" libanonske vlade u borbi protiv krijumčarenja droge u Kuvajt i ostale zemlje GCC-a.

Ranije u subotu Arapska liga izrazila je zabrinutost zbog naglog pogoršanja odnosa između Libanona i zemalja u Perzijskom zaljevu pošto je libanonski ministar kritizirao vojnu intervenciju u Jemenu na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Priopćenje je došlo dan pošto je Saudijska Arabija naredila da libanonski veleposlanik unutar 24 sata napusti njezino tlo, a zabranila je i uvoz iz Libanona kao odgovor na komentare libanonskog ministra.

Maleno kraljevstvo Bahreina povuklo je jednak potez i dalo 48 sati veleposlaniku Libanona da napusti zemlju.

U televizijskoj emisiji još u kolovozu je Georges Kordahi, današnji ministar informiranja u libanonskoj vladi, nazvao "apsurdnim" rat koji protiv pobunjenika u Jemenu vodi vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i ocijenio je da je vrijeme da taj rat "završi"

Pobunjeni Hutiji, koje podržava Iran, brane se "od agresije izvana", jer njihove "kuće, sela, vjenčanja i pogrebe" bombardira koalicija, rekao je Kordahi.

Te su riječi nasrtaj na "napore koalicije" i nisu u skladu "s povijesnim odnosima" između Bejruta i Rijada, ocijenila je Saudijska Arabija.

Rat u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji na Arapskom poluotoku, odnio je najmanje 100.000 života od 2015. i potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu, prema UN-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:29