16 GODINA POSLIJE

Nizozemska proglašena krivom za smrt tri muškarca iz Srebrenice: Znali su da će ih ubiti, nisu ništa poduzeli

 AFP

DEN HAAG - Nizozemska država kriva je za smrt trojice bosanskih Muslimana koje su ubili pripadnici srpske vojske tijekom masakra u Srebrenici 1995. godine, odlučio je tako prizivni sud čime je odbačena odluku prvostupanjskog suda u Den Haagu. Ova je odluka presedan koji bi mogao otvoriti vrata za odštetu žrtvama koje tvrde da su njihovi muški članovi obitelji trebali biti zaštićeni od strane nizozemskog kontingenta u sastavu UN-ovih snaga koji je bio zadužen za sigurnost enklave Srebrenica, tada proglašene 'zaštićenom zonom', javljaju strane agencije.

- Nizozemske snage nisu smjele predati muškarce Srbima - zaključio je prizivnu sud.

Ova će odluka imat i snažan utjecaj na brojne zemlje koje svoje snage šalju u UN-ove misije čuvanja mira upravo zbog činjenica da država može završiti na sudu zbog nečega što njezine snage jesu ili nisu učinile.

Tužbu protiv Nizozemske podigli su prevoditelj Hasan Nuhanović, koji je izgubio oca i brata, te rođaci Rize Mustafića, električara kojeg su ubile srpske nage. Tužiteljstvo je tvrdilo kako su muškarce trebali zaštititi nizozemski vojnici. Mustafić i Nuhanović bili su zaposleni kod nizozemskih mirotvoraca, no Nuhanovićevi otac i brat nisu.

- Osjećam se vrlo sretno, napokon. Bilo je dugačko suđenje i posebno se dobro osjećam zbog presude. Napokon je dokazana nizozemska odgovornost. Presuda je i veća jer ću 11. srpnja sahraniti posljednje ostatke svog oca - ispričao je Damir Mustafić, otac ubijenog Rize.

Ubijeni Muslimani bili su dio grupe od tisuće ljudi koja se sklonila u UN-ovu bazu kada je vođa bosanskih Srba, Ratko Mladić , osvojio Srebrenicu što je bio krvavi klimaks trogodišnjeg rata u Bosni koji je uzeo 100 tisuća života.

Sud je odlučio kako su nizozemski vojnici, iako djelujući pod mandatom UN-a, i dalje bili pod 'efektivnom kontrolom' nizozemskog vojnog vrha i vlade kada su naredili stotinama muslimanskih muškaraca i dječaka da napuste sklonište. Osim toga, presuda navodi kako su trojica ubijenih muškaraca bili jedni od zadnjih koji su napustili sigurnost baze, kada je već Dutchbat, nizozemski kontingent u sastavu UN-ovih snaga, već vidio da bosanski Srbi zlostavljaju civile. Trebali su zaključiti da im prijeti smrtna opasnost, no nisu čime su prekršili nekoliko nacionalnih i međunarodnih sporazuma.

Podsjetimo, 11. srpnja 1995. godine bosanski su Srbi osvojili Srebrenicu, a slabo naoružani pripadnici nizozemske vojske u sastavu Plavih kaciga nisu im pružili nikakav otpor. U genocidu u Srebrenici stradalo je više od 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka što se smatra najvećim pokoljem u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:47