DVOSTRUKI ŽIVOT

Njemački časnik predstavljao se kao izbjeglica iz Sirije i planirao atentate na njemačke političare

Planirao je terorističke napade na političare za što bi okrivio sirijske izbjeglice kako bi izazvao anti-muslimanske osjećaje
Optuženi vojnik Franco A. 
 Boris Roessler/Afp/Profimedia

Započelo je suđenje njemačkom vojnom časniku, optuženom da se predstavljao kao sirijska izbjeglica i planirao terorističke napade na političare u skladu sa svojim krajnje desnim uvjerenjima, piše BBC.

Imenovan samo kao Franco A, časnik - s prebivalištem u Francuskoj - vodio je nevjerojatan dvostruki život, a registrirao se i kao izbjeglica imena David Benjamin.

Na kraju je uhvaćen 2017. godine dok je pokušavao izvući pištolj koji je čistačica pronašla u zahodu u bečkoj zračnoj luci.

Vojnik inzistira da nije bio ekstremist i da nije planirao napade.

Prema njemačkim pravilima o privatnosti, prezimena vojnika ne objavljuju se javno.

Njegov odvjetnik osudio je ono što je nazvao klevetničkom kampanjom protiv njega, a časnik je rekao novinarima da će na sud ići 'mirne savjesti jer nikada nikome nije planirao na štetu'.

image
Optuženi vojnik Franco A.
Boris Roessler/Afp/Profimedia

Njegov je dvostruki život razotkriven kada su vlasti otkrile da su se otisci prsta vojnika sa sjedištem u Strasbourgu poklapali s onima koje je koristio da se registrira kao sirijski kršćanin koji je zatražio azil i koji živi tri sata vožnje sjeverno od Frankfurta.

Slučaj protiv vojnika

Tužitelji vjeruju da je optuženi časnik stvorio popis potencijalnih meta, uključujući njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, zamjenika predsjednika parlamenta i židovskog aktivista, te je namjeravao koristiti svoj lažni sirijski identitet za insceniranje napada za koje bi optužio izbjeglice da izazove anti-muslimanske osjećaje.

Naveli su zalihu municije i eksploziva koje je gomilao u podrumu svojih roditelja, a koja je kasnije pronađena u kući njegovog prijatelja. Navode se bilješke i snimke u kojima se kaže da časnik hvali Hitlera.

Također se navodi da je bio u mreži 'Hannibal', organizaciji za koju obavještajci smatraju da se pripremala za kolaps njemačke države na 'Dan X'.

Njegovo je uhićenje uslijedilo nakon priljeva izbjeglica iz Sirije 2015.-2016., kao i tražitelja azila iz drugih zemalja. Ali to je također bio jedan od nekoliko slučajeva u kojem su pripadnici njemačke vojske povezani s njemačkom krajnjom desnicom.

Nekoliko tjedana nakon uhićenja, suveniri nacističke vojske pronađeni su izloženi u zajedničkoj sobi njegove baze u Illkirchu u Strasbourgu, unatoč zabrani nacističkih simbola.

image
Optuženi vojnik Franco A.
Boris Roessler/Afp/Profimedia

Prošle godine ministrica obrane rekla je da je djelomično rasformirala njemačku zapovjednu jedinicu KSK jer je 20 članova osumnjičeno za ekstremizam.

Slučaj je prvotno došao do suda prije tri godine, ali ga je niži državni sud u Frankfurtu odbacio, utvrdivši da nije postojala 'posebno velika vjerojatnost' da časnik doista planira napad. Federalni tužitelji su se žalili i slučaj je konačno stigao na viši sud. Ako bude proglašen krivim, vojnik bi mogao dobiti do 10 godina zatvora.

Što kaže vojnik

Časnik, koji je bio dio zajedničke brigade francuske i njemačke vojske, poriče optužbe za terorizam koje mu se stavljaju na teret. Razlog zbog kojeg je preuzeo identitet sirijskog izbjeglice bio je razotkrivanje nedostataka u njemačkom azilnom sustavu, kaže.

Uoči suđenja dao je niz intervjua u međunarodnim medijima.

'Želio sam osobno doći do dna i provjeriti koliko su njemačke vlasti zloupotrijebile koncept azila na štetu sigurnosti', rekao je za francuske novine Le Figaro.

Kazao je da je bio dijelom radikalnih skupina i skrivao spremnik oružja u kući svojih roditelja zbog samoobrane, 'kako bi u nuždi zaštitio svoju obitelj'.

image
Optuženi vojnik Franco A.
Boris Roessler/Afp/Profimedia

Što se tiče pištolja pronađenog u WC-u aerodroma, objašnjava da je otišao na časnički bal koji je organiziralo austrijsko Ministarstvo obrane, nekon čega je otišao piti s prijateljem i u grmu pronašao pištolj Browning Model 17 iz doba nacizma i ostavio ga u svom kaputu.

Kako se kasnije pripremao za let, rekao je da se uspaničio i sakrio ga u toaletu prije nego što se vratio par tjedana kasnije kako bi ga predao policiji.

Austrijska policija dočekala ga je kad se vratio po oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:47