VEĆA KONKURENTNOST

Nobelovac Paul Krugman dao savjet Srbiji: 'Osnažite kupovnu moć građana, devalvirajte dinar!'

BEOGRAD - Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju američki ekonomist Paul Krugman sugerirao je u srijedu Srbiji da osnaži kupovnu moć svojih građana i ocijenio da bi devalvacija dinara državi povećala konkurentnost.

Krugman, koji je u Beogradu na poziv nekolicine gospodarstvenika održao predavanje o modelima prevladavanja gospodarske krize, kazao je da je Srbija u "specifičnoj situaciji jer nije članica Europske unije".

Dodatna otežavajuća okolnost je, istaknuo je Krugman, i to što je državni dug dominatno u eurima, a nacionalna valuta, unatoč dosadašnjem padu vrijednosti, i dalje precijenjena.

"Da nema tog duga mogli biste devalvirati dinar i povećati konkurentnost", ocijenio je Krugman na predavanju u beogradskom hotelu "Hayat".

Podsjećajući da se mjere štednje u slučaju rješavanja grčke krize nisu pokazale efikasnim, američki je nobelovac Srbiji predložio da osnaži potrošnju i pojača kupovnu moć svojih građana.

Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je u uvodnom govoru prije Krugmanova predavanja kako je vlada spremna učiniti sve kako bi "ponovno pokrenula gospodarski stroj zemlje", ali i da na putu izlaska iz krize mora štedjeti država, a ne građani, jer više nemaju odakle štedjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:16