MILITANTI

Novinari su otkrili masakr u DR Kongu

Masovnu grobnicu sa stotinu tijela u Kongu otkrili su reporteri BBC-ja
 AFP

KINŠASA - Najmanje 321 osoba ubijena je u masakru koji su počinili pripadnici zloglasne afričke militantne skupine Vojska otpora gospodnjeg prošlog Božića u Kongu, objavili su svjetski mediji.

Strojevi za ubijanje

Za strašan zločin, u kojem je skupina s mačetama, drvenim palicama i sjekirama pobila nezaštićene stanovnike udaljenih i izoliranih sela na sjeveroistoku zemlje, dosad se nije znalo. Među ubijenima ima i djece, a oko 80 ih je oteto: dječaci da ih odgoje u strojeve za ubijenje, a djevojčice da posluže kao seksualne robinje militantima.

Oragnizacija Human Rights Watch, koja je procijenila broj ubijenih na 321, izjavila je da se radi o jednom od najgorih zločina koje je ta skupina dobro poznata po krvožednosti ikada izvela.

UN zaboravio na sela

Skupina je oformljena u Ugandi kako bi, prema vlastitoj tvrdnji, uvela teokraciju u zemlju na temelju Deset božjih zapovjedi, što je radila sijući teror i ubijajući sve koji su im se suprostavili i koji nisu slušali njihove zapovjedi.

U 23 godine krvave prošlosti proširili su se na zemlje poput Sudana, Centralnoafričke Republike i Kongo. U posljednjem napadu su oteli 250 osoba.

UN i ostale međunarodne organizacije u jednoj od najopasnijih zemalja na svijetu čuli su glasine da se sprema naročito krvavi događaj oko Božića i, kažu, pojačali su svoje snage. No to su napravili samo u većim gradovima, dok je do brutalnih ubojstava došlo u udaljenom, ruralnom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:11