DRUGA STRANA PRVE DAME

Objavljen intervju s Jackie Kennedy iz 1964.: Prva dama mrzila Luthera Kinga, De Gaullea, Indiru Gandhi...

Intervju je napravio povjesničar Arthur Schlesinger koji je 1963. godine, svega četiri mjeseca poslije ubojstva Johna Kennedyja
 Wiki

WASHINGTON - Američka prva dama Jackie Kennedy bila je vrlo oštra prema istaknutim Amerikancima, ali i drugim svjetskim državnicima, otkrile su audio snimke njezina intervjua koje su danas objavljene po prvi puta. Paralelno s njima u javnosti se našla i knjiga 'Jacqueline Kennedy: Povijesni razgovori o životu s Johnom Kennedyjem'.

Intervju je napravio povjesničar Arthur Schlesinger koji je 1963. godine, svega četiri mjeseca poslije ubojstva Johna Kennedyja , punih osam sati razgovarao s Jackie u njezinom domu u Washingtonu.

Bivša prva dama SAD-a tada je otkrila da se njezin suprug otvoreno protivio ideji da ga naslijedi Lyndon Johnson , a govorila je i o invaziji u Zaljevu svinja na Kubi. Borca za građanska prava Martina Luthera Kinga naziva 'užasnim čovjekom' koji je 'učestvovao u seks zabavama'.

Jackie Kennedy na intervju je pristala samo pod uvjetom da isti bude objavljen više godina nakon njezine smrti. Knjiga u kojoj se nalazi intervju objavljena je danas po 50. obljetnici izbora JFK-a za predsjednika SAD-a.

Zanimljivo je kako je Jackie bez imalo dlake na jeziku govorila od važnim svjetskim vođama. Tako je navela da je francuski predsjednik Charles de Gaulle bio 'egomanijak' i 'zao čovjek', a buduća indijska premijerka Indira Gandhi 'agresivna, užasna žena'.

Bez ikakvih kočnica govorila je i o američkim političarima. Američkog potpredsjednika Lyndona Johnsona, koji je naslijedio njezina supruga, opisala je kao neinventivnog pijanca, a Franklina D.Roosevelta okarakterizirala je kao 'neiskrenog razmetljivca' i priznala da je John jednom prilikom rekao da je Abraham Lincoln upamćen kao veliki predsjednik samo zato što je došao na vlast poslije pobjede u Građanskom ratu.

Unatoč iznošenju 'prljavih detalja' Jackie nije spominjala suprugove vanbračne avanture , već je odavala idiličnu sliku sretne obitelji. Priznala je brak s JFK-em nije bio savršen, no da su godine u Bijeloj kući 'najljepše u njezinom životu'.

- Smatram da ženama nije mjesto u politici. Mi jednostavno nismo za to stvorene - ističe Jackie.

Upravo je stoga o prvoj dami Južnog Vijetnama i tadašnjoj članici Kongresa Clare Boothe Luce kaže: - Ne bi me čudilo da su lezbijke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:15