NIJE AMERIČKI, NEGO DANSKI SAN

OD PERAČA POSUĐA DO SUVLASNIKA NAJBOLJEG SVJETSKOG RESTORANA Nevjerojatna priča o skromnom kuhinjskom radniku kojemu je šef Makedonac promijenio život

 INSTAGRAM

Ali Sonko u rodnoj Gambiji u Africi bio je farmer, a u Dansku je došao prije 34 godine kako bi obitelji i sebi osigurao bolju budućnost. Posao perača posuđa u elitnom restoranu Noma u glavnom gradu Kopenhagenu dobio je prije 14 godina.

- Ne mogu riječima opisati koliko sam sretan i zadovoljan životom u Danskoj. Radim s najboljim ljudima na svijetu. Znače mi puno više od prijatelja, s godinama smo postali kao obitelj. Uvijek su uz mene, poštuju me, a više od toga čovjek ne može ni poželjeti - izjavio je svojedobno 62-godišnji Sonko.

Njegov šef Rene Redžepi, inače podrijetlom Albanac iz Makedonije, nedavno je odlučio zatvoriti restoran na lokaciji u centru Kopengahena i premjestiti ga nešto dalje, na urbanu farmu. Gambijca Alija tom je prilikom proglasio poslovnim partnerom i imenovao ga jednim od triju suvlasnika ugostiteljskog objekta.

- Ali je srce i duša 'Nome'. Uvijek je nasmijan i pozitivan. Imati ga kraj sebe pravi je blagoslov - rekao je Redžepi, a prenosi BBC. Vlasnik restorana dodao je da se i njegov otac zvao Ali te je također radio kao perač posuđa kad je došao u Dansku.

Struka je 'Nomi' zbog iznimne kvalitete dodijelila dvije Michelinove zvjezdice, a već tri puta osvojila je i laskavu titulu najboljeg restorana u svijetu.

Kad su 2010. trebali pokupiti nagradu u Londonu, Gambijcu Sonku nisu odobrili vizu, ali njegovi suradnici nisu ga zaboravili - na ceremoniji preuzimanja svi su se pojavili u majicama s Alijevim likom.

Ali takes down the sign

A post shared by Rene Redzepi (@reneredzepinoma) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:07