PRESLAGIVANJE

ODBROJANI ASADOVI DANI NA ČELU SIRIJE? 'Iranci su ga spremni žrtvovati za dogovor s Amerikom'

A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 19, 2013 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Fox News in the capital Damascus. Assad pledged to destroy his stockpile of chemical arms but warned it would take a year to do so. AFP PHOTO/HO/SANA --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
 AFP

Premda je prije nekoliko tjedana procurila vijest da Amerikanci potajice šalju obavještajne podatke režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, čime su ga de facto svrstali na popis svojih saveznika u ratu s džihadistima iz Islamske države, situacija se otada umnogome promijenila i sve je izglednije da bi Asadovi dani na čelu države mogli biti odbrojani.

Sve se donedavno činilo da je režim, nakon višemjesečne ofenzive protiv pobunjenika, bio na rubu konačne pobjede u krvavom građanskom ratu, no nakon što su postrojbe 'umjerenih' oporbenjaka većim dijelom skršene, Asad se našao oči u oči s krvoločnim sunitskim džihadistima te je doživio nekoliko prilično sramotnih poraza na sjeveru zemlje.

Možda najveća sramota bila je snimka koju je objavila Islamska država na kojoj je prikazan veći broj zarobljenih sirijskih vojnika kako u donjem rublju marširaju prema mjestu vlastite egzekucije.

Istovremeno, američki je predsjednik Barack Obama objavio da će položaje Islamske države uskoro iz zraka napasti i na teritoriju Sirije, odbijajući pritom javne pozive Asadovih pobočnika na suradnju. Odmah su se pojavila nagađanja da bi se Amerikanci, nakon što se obračunaju s islamistima, zračnim napadima mogli pokušati oboriti i samog Asada.

No, dok se takva opcija spominje tek po kuloarima, ugledni britanski Daily Telegraph piše da su neki od najčvršćih saveznika sirijskog režima, uključujući i Iran te Hezbolah, izrazito nezadovoljni Bašarom al-Asadom.

Neimenovani diplomati tvrde da su Iran kao najutjecajnija šijitska država na Bliskom istoku te Hezbolah kao jedna od najmoćnijih oružanih skupina upletenih u sirijski građanski rat počeli preispitivati svoju dosad gotovo bezuvjetnu podršku Asadovom režimu. Oni još uvijek ne vjeruju da će Asad već sutra biti vojno poražen ili otjeran s funkcije, no Iran navodno više ne pokazuje spremnost da bezuvjetno stoji iza njega, bez obzira na posljedice koje takva podrška ostavlja na regionalnu stabilnost.

'Mislim da Iran sada shvaća da ne može pobijediti u Siriji s Asadom na vlasti', rekao je za Telegraph jedan od diplomata.

Drugi pak diplomat, koji je nedavno bio na pregovorima s iranskim liderima, kaže da je uspon ISIS-a doveo do potpuno novog stanja na terenu te da Teheran sada više nije uvjeren u Asadovu pobjedu. 'Mislim da su iranske vlasti spremne žrtvovati Asada, pogotovo ako bi to značilo postizanje šireg sporazuma o njihovom nuklearnom programu', rekao je diplomat.

Stradao zbog Facebooka

Nakon nedavnih velikih vojnih gubitaka, u Asadovoj alavitskoj bazi, koja mu je tijekom rata pružala bezuvjetnu podršku, nastalo je veliko nezadovoljstvo. 'On je u svojoj palači, a naši sinovi su u grobovima', jedan je u nizu komenatara na Facebook stranici putem koje pripadnici ove šijitske sekte traže informacije o nestalim sirijskim vojnicima. Osnivač ove stranice zbog negativnih je komentara prema Asadu završio u zatvoru.

Izvori Daily Telegrapha bliski Asadovom režimu inzistiraju da se Bašar ne osjeća ugroženo zbog teških gubitaka na sjeveru. 'Nije njemu toliko do očuvanja države, koliko do održanja režima i obitelji na vlasti. Dok god kontrolira Damask i alavitske pokrajine, osjeća se sigurno', izjavio je jedan neimenovani poduzetnik iz Damaska.

Nekoliko reportera koji su se uspjeli proteklih mjeseci probiti i poslati izvješća iz alavitskih regija tvrde da su nezadovoljnici koji bi možda imali volje krenuti rušiti Asada još uvijek u manjini, ali čitava se zajednica općenito osjeća ugroženo, nema pobjedničkog duha.

Asadova vojska umorna i iscrpljena

Asadov je položaj u Damasku prilično jak i ondje je relativno mirno u odnosu na vrijeme prije 18 mjeseci kada se grad često nalazio na udaru kiše granata. No, samo nekoliko kilometara od središta prijestolnice pobunjenici i dalje drže neka od ključnih predgrađa.

Telegraph napominje i da je Asadova vojska prilično umorna i iscrpljena, a dodatni problem stvara činjenica da su se brojni borci iz Iraka povukli sa sirijske bojišnice kako bi u samom Iraku pružali otpor ISIS-u. Istovremeno, islamisti su pojačali aktivnosti u pograničnom području Libanona i Sirije tako da su borci Hezbolaha u većem broju otišli braniti svoja tamošnja uporišta, ostavljajući Asada manje-više samog.

Jedan visokopozicionirani dužnosnik Asadova režima koji je želio ostati anoniman Telegraphu je potvrdio da je došlo do određenih nesuglasica između Hezbolaha i sirijske vojske. 'Hezbolah je šijitska religijska organizacija. Dobar dio sirijske vojske sačinjavaju suniti i oni Hezbolah vide kao pretjerano sektašku grupu. Dio sirijskih časnika s Hezbolahom ne želi surađivati', rekao je sirijski dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:35