SRPSKI MOĆNIK

Ovaj je čovjek objavio jezive rezultate istrage o Danki: S jedne funkcije smijenjen je nakon nezapamćenog seksističkog ispada

Bratislav Gašić bivši je ministar obrane i čelnik BIA-e, a smatra se čovjekom iz najužeg Vučićevog kruga

Bratislav Gašić

 CROPIX

Detalje istrage o monstruoznom ubojstvu dvogodišnje djevojčice Danke Ilić medijima je danas objavio srpski ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić.

Taj srpski političar bivši je čelnik BIA-e (Bezbednosno-informativna agencija, srpska obavještajna agencija op.a.) i jedan od najbližih Vučićevih suradnika.

Ministar unutarnjih poslova postao je u listopadu 2022. godine, a smatra ga se čovjekom iz najužeg Vučićevog intimnog kruga.

Rođen je 1967. godine u Kruševcu. Završio je osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj" u Kruševcu te smjer tehničar za visokogradnju u Obrazovnom centru "Bosa Cvetić". - Zvanje diplomirani ekonomist stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu - navodi u biografiji, a prenosi srpski portal Istinomer.

Na pitanje da li ga smetaju prozivke kako je bio keramičar, odgovorio je: - To (keramičar) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo tim što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS (Srpska radikalna stranka), koju znam tko je falsificirao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Poslije toga su neki opozicijski lideri, veliki znanstvenici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za razdoblje od mojih 15 radnih dana u državnoj tvrtki – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego vrtlar. Imao sam zvanje građevinski tehničar.“ (Nedeljnik, 4. 6. 2015. godine)

Više od 20 godina vodi privatno poduzeće "Santos", u čijem sastavu djeluje Televizija ”Plus” i ”Santos” proizvodnja čaja, nat proizvoda i kave. Pored toga bavi se i prometom naftnih derivata i vlasnik je dvije velike benzinske crpke. Bio je suvlasnik "Grand kafe", jednog od najpoznatijih srpskih brendova.

Vodio je ženski odbojkaški klub "Kruševac Santos" do Prve B lige, a četiri godine je bio uspješan direktor nogometne škole "Napredak". U ožujku 2013. godine imenovan je predsjednikom Upravnog odbora JP ”Srbijagas” Novi Sad.

Za potpredsjednika vladajuće Srpske napredne stranke imenovan je u rujnu 2012. godine. U lipnju iste godine izabran je za gradonačelnika Kruševca. Na toj funkciji bio je do travnja 2014. godine. Poznat je po izjavama da će se, kada SNS dođe na vlast u Kruševcu, boriti za građane tog grada, "a ne za Beograd i da se dodvorimo njima". Tu izjavu drži i na svom Facebook profilu.

Na prijedlog Glavnog odbora SNS-a u travnju 2014. godine imenovan je ministrom obrane. Na spekulacije da nije služio vojni rok odgovorio je: "Pitali su me i da li sam služio vojni rok. Jesam, 1986. u Beloj Crkvi i Bačkoj Topoli. Bio sam jako dobar vojnik, vozač."

Nadimak mu je Bata Santos, a ističe da govori grčki i engleski jezik.

U ožujku 2015. helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u okolici beogradskog aerodroma Surčin, a tom prilikom poginulo je sedam osoba. Gašić je izjavio da je on donio odluku da se angažira helikopter. Poslije nekoliko mjeseci izjavio je da je ponosan na akciju spašavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju. (Beta, 6. 11. 2015. godine)

‘Proslavio‘ se i skandaloznim i seksističkim komentarom na račun jedne srpske novinarke koja je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja ("Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu"), premijer Vučić je nakon toga izjavio kako on ne može više biti ministar obrane.

"On je moj prijatelj, jedan od najodanijih, Gašić je čovjek koji je obavljao posao ministra obrane bolje nego što sam ga ja obavljao, ali on više ne može ostati na tom mjestu. Mi ne možemo da budemo normalna zemlja ako se tako ponašamo prema ženama“. (Kurir, 7. 12. 2015. godine)

Sa funkcije ministra obrane Skupština Srbije smijenila ga je 5. veljače 2016. godine. No, već u svibnju 2017. imenovan je na novu visoku dužnost, postao je direktor nacionalne obavještajne agencije BIA-e. "Imenovanjem na mjesto direktora Bezbednosno-informativne agencije 29. svibnja 2017. godine, zamrznuo je članstvo na svim funkcijama u Srpskoj naprednoj stranci“, navodi u biografiji.

U rujnu 2021. pisali smo o velikoj svadbi njegovog sina. Zbog vjenčanja Milana Gašića blokirano je bilo cijelo naselje, a mještani su navodno morali i skinuti osmrtnice s kuća...

U listopadu 2022. postao je ministar unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:28