POTRAŽNJA RASTE

Ovo mlijeko nije vidjelo kravu, a svi proizvodi imaju ‘pravi‘ okus: ‘Postupak je isti kao kod proizvodnje piva‘

Velike su potrebe za proizvodnjom klimatski povoljnijih nadomjestaka životinjskoj hrani, no pitanje je kako će kupci reagirati

Ilustracija

 Ben Stansall/Afp/Profimedia/Ben Stansall/afp/profimedia

Torta, puding, sladoled: sve s umjetnim mlijekom. Umjesto krave, to su mlijeko stvorili mikrobi u laboratoriju. Posljednjih mjeseci niknuli su deseci tvrtki koje razvijaju mliječne proteine koje bi proizvodile bakterije ili gljivice. Među njima je kalifornijska kompanija Perfect Day, čiji se proizvodi već nalaze na policama trgovina u obliku jogurta, sira i sladoleda. Oni su prvi koji su uspjeli plasirati laboratorijski proizvedeno mlijeko, u suradnji s velikim kompanijama poput Marsa, Nestléa i Starbucksa, piše Washington Post.

Novostvoreni mliječni proizvodi mogli bi imati sjajno tržište jer ne sadrže kolesterol, laktozu, hormone rasta ili antibiotike. Vegetarijanci bi trebali biti oduševljeni, ali i klimatski aktivisti, jer je uzgoj krava i goveda jedan od najvećih izvora stakleničkih plinova.

Novo mlijeko ima još jednu veliku prednost u odnosu na sojino, zobeno i bademovo mlijeko, koja se naširoko koriste kao nadomjestak kravljem. Naime, sirevima napravljenima od zobena ili bademova mlijeka nedostaje okus pravog sira. Taj je problem mučio Ryana Pandyju, šefa Perfect Daya. Postao je vegetarijanac još kao student kemije i bioinženjeringa, ali je i dalje imao želju za okusom životinjskih proizvoda. Istražujući zašto je tako teško proizvesti nadomjestak siru koji bi imao okus sira, naišao je na postupak precizne fermentacije, sličan onome koji se koristi za proizvodnju piva ili inzulina za dijabetičare. Sada taj proces koristi za proizvodnju nadomjestka kravljem mlijeku.

Osim procesa fermentacije, proizvodnja iskoristivih mliječnih bjelančevina slična je onoj u običnim mljekarama.

Svjetska potražnja za mliječnim proizvodima stalno raste. No kako se zemlje razvijaju i srednja klasa im raste, opada potražnja za tekućim mlijekom, a raste potražnja za sirom. Američki Perfect Day ima sjedište u Berkeleyju u Kaliforniji, koji je postao središte novih prehrambenih i biotehnoloških tvrtki. Osim pogona u Berkeleyju, tvrtka upravlja proizvodnim pogonom u Bangaloreu u Indiji i tvornicom u Salt Lake Cityju. Druga tvrtka Change Foods, osnovana 2020., sa sjedištem u Australiji i SAD-u, ima cilj izgraditi pogon u Abu Dhabiju, gdje će proizvoditi mliječne nadomjestke i vlastite robne marke sireva. Perfect Day zadovoljava se proizvodnjom sirovina za druge veće tvrtke. Naprimjer, surađuju s Marsom na razvoju ekološki prihvatljivije čokoladice.

Washington Post je izbrojio 28 tvrtki za laboratorijsku proizvodnju novih mliječnih proizvoda procesom fine fermentacije, bez sudjelovanja krava. No pitanje je kako će ih tržište dočekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 21:40