HOĆE LI SE OSTVARITI?

PLANOVI U SUSJEDSTVU Željeznice FBiH najavljuju ponovno linije od Sarajeva do Zagreba i Ploča

Ilustracija
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Prvi put nakon godinu i pol dana putnički vlak Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) povezao je Sarajevo i Čapljinu, a vlasti su u četvrtak najavile razgovore s predstavnicima Hrvatskih željeznica oko mogućnosti uspostave željezničke linije iz Sarajeva prema Pločama i Zagrebu.

„Mi ćemo otvoriti pregovore što se tiče Hrvatske o uvođenju linija do Ploča i Zagreba, a naš je interes svakako i do Beograda", izjavio je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

Pojasnio je pri tome kako je linija između Sarajeva i Zagreba ranije bila na štetu Željeznica FBiH zbog čega su je iz ove kompanije ukinuli. Direktor Džafić naveo je kako su korišteni mobilni kapaciteti ŽFBiH, dok po njegovim riječima hrvatska strana nije željela plaćati naknadu za korištenje vagona Željeznica FBiH te je kompletan prihod ostvaren na teritoriju Hrvatske uzimala za sebe.

Džafić je nagovijestio kako će se pokušati postići dogovor s Hrvatskom željeznicama koji bi bio na zadovoljstvo obje strane.

Na svečanost ponovnog pokretanja željezničke linije između Sarajeva i Čapljine nazočio je premijer FBiH Fadil Novalić koji je najavio izdvajanje više novca iz proračuna za ŽFBiH.

U četvrtak su mediji iz Mostara objavili i kako su Željeznice Federacije BiH pred Arbitražnim sudištem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu izgubile spor vrijedan 4,5 milijuna eura za neplaćanje niskopodnog vlaka kojega im je kompanija Končar Elektroindustrija isporučila prije devet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:18