BEZIZLAZNA SITUACIJA

Pobačaj je gotovo zabranjen, a one nemaju kuda: ‘Kažu ženama da mogu dobiti ultrazvuk, a onda bum...‘

Nakon što je u Teksasu izglasan strogi zakon o pobačaju, otvara se sve više udruga koje primaju trudnice i pokušavaju ih odgovoriti
 Brandon Bell/Getty Images/Profimedia

Jedan od najstrožih zakona u Teksasu po pitanju pobačaja na snazi je od rujna 2021. godine, pri čemu prekid trudnoće nije moguće obaviti nakon šestog tjedna.

Mnoge žene morale su od rujna potražiti druge opcije, a jedna od njih je neprofitna organizacija, ranč Blue Haven, koji su osnovali Audrey i Bryan Schlackman, piše BBC.

Aubrey iz Dallasa došla je na ideju o ranču dok je bila trudna s drugim djetetom. Vozila se do supermarketa kada je ugledala natpis da se prodaje veliki ranč.

- Odjednom mi je sinula ideja da bih mogla na tom imanju pružati smještaj i podršku trudnicama koje se nađu u teškoj situaciji. Činilo mi se da otvoreni prostor predstavlja prirodno mjesto za iscjeljivanje i kontemplaciju. I mislim da Bog koristi prirodu kao način ozdravljenja, rekla je.

Aubrey i njezin suprug i ranije su radili s kršćanskim udrugama brinući se o trudnicama.

- Uglavnom smo radili s trudnicama koje su prvi put trebale roditi. No shvatili smo da se mnoge majke nađu u problemu kada već imaju nekoliko djece, a neočekivana trudnoća ih dovede u bezizlaznu situaciju te se nemaju kome obratiti.

Skrbe za pet majki

Iako to još uvijek nije ranč o kakvome je Aubrey sanjala, dobrotvorna organizacija trenutačno skrbi za pet samohranih majki koje su nedavno rodile ili su trudne. Osigurava im najamninu za stan i pomaže platiti režije.

Schlackmanovi se nadaju da će u Teksasu kupiti 100 hektara poljoprivrednog zemljišta kako bi iz temelja izgradili Blue Haven: vikendice za 20 samohranih majki i njihovu djecu, zajednicu gdje obitelji zajedno kuhaju i jedu, imaju prostor za životinje i uzgajaju povrće. Procjenjuju da će cijena projekta biti 15 milijuna dolara, a njihov pokušaj da prikupe dovoljna sredstva odvija se prema planu. Zamah su dobili nakon što je usvojen strogi zakona o zabrani pobačaja kojim se pobačaj zabranjuje već od šestog tjedna trudnoće, odnosno čim se primijete otkucaji srca fetusa.

Zakon daje pravo svakom građaninu, bio on liječnik ili Uberov vozač, da tuži drugu osobu koju sumnjiči za pomaganje u pobačaju.

Izmjene zakona dovele su do toga da su zatvorene mnoge klinike za pobačaj, zbog čega su mnoge žene ostavljene u bezizlaznoj situaciji.

- Mnoge žene su jako uplašene. Pobornici zabrane pobačaja sve su agresivniji. Po načinu na koji se zakon predstavlja u medijima čini se da je pobačaj ilegalan u Teksasu. To nije tako, rekla je Qiana Arnold iz Centra Afiya, neprofitne organizacije koja educira žene o njihovim pravima.

Mnoge su se okrenule neprofitnim organizacijama poput ranča Blue Haven. Dobrotvorna udruga dio je mreže kršćanskih organizacija čiji je cilj obeshrabriti žene da se odluče na pobačaj te im nude alternativne usluge koje im pomažu u trudnoći i prvim danima majčinstva.

'Morate nešto učiniti'

- Bez obzira na to koje ste vjere, ako ste za život (pro-life), morate biti za mame (pro-mama). Nešto morate učiniti. Mislim da je vjera uvijek poziv na akciju, tvrdi Aubrey.

Na ranču Blue Haven od majki se očekuje da rade ako nisu na porodiljnom dopustu te da pohađaju obrazovne tečajeve koji bi im omogućili bolje plaćene poslove, kako bi mogle skrbiti o obitelji jednom kada napuste ranč.

Jedna od majki je i Britney koja je saznala za ranč u najtežim životnim trenucima. Bila je trudna, majka troje djece koja je pobjegla od nasilnog partnera. Nije bila sigurna želi li četvrto dijete i brinula se da bi joj mogli oduzeti djecu.

- Mislila sam da neću biti psihički i fizički sposobna brinuti se o svima. Sestra me dovela u jednu od rijetkih klinika koje još uvijek rade u Teksasu.

U suzama je napustila kliniku. Rekli su joj da je stigla prekasno, već je bila trudna dulje od šest tjedana.

Ispred klinike bili su aktivisti protiv pobačaja koji su joj dali letke. Nazvala je jedan broj i tako stupila u kontakt s Aubrey.

Britney sada radi dva posla od doma, njezina djeca žive s njom u stanu na trošak organizacije, a uskoro bi trebala roditi.

- Želim nastaviti raditi, kako bih si kupila vlastiti dom. Presretna sam što sam pronašla Aubrey, rekla je Britney.

image

Prosvjedi protiv pobačaja u Austinu

Shin Watanabe/AFP

Schlackmanovi ističu da žene koje dobiju pomoć kod njih ne moraju biti kršćanke, ali su dužne dolaziti na sate na kojima se proučavana Biblija.

Aubrey ne smatra da je riječ o prisili, a ni za Britney to nije problem.

Neki kritičari ukazuju na problem masovnog otvaranja kriznih centara koji u Teksasu primaju trudnice. Oni, za razliku od Schlackmanovih, ne pružaju smještaj. Daju besplatne testove za trudnoću i novac za ultrazvuk, osnovne potrepštine za novorođenčad, a ponekad ženama plaćaju dodatnu edukaciju.

'Traumatično iskustvo'

Takvi centri obično se temelje na religiji, ali nisu spremni otvoreno se izjasniti protiv pobačaja. Optužuju ih da trudnicama daju pogrešne informacije kako bi ih obeshrabrili da naprave pobačaj.

- Mnoge žene misle da su to mjesta na kojima mogu pobaciti. Kažu ženama da mogu dobiti ultrazvuk. Onda bum, dođe netko drugi i počne pričati o vjeri. Govori im 'molim te nemoj ubiti svoju bebu'. Dat ćemo ti pelene. To je zbilja traumatično jer nisu žene išle tamo zbog toga, ispričala je Qiana Arnold.

No kako vrijeme bude više odmicalo, takvi će programi biti sve više uključeni u raspravu o pobačaju u Teksasu.

Britney nikada nije bila posve sigurna da želi prekinuti svoju posljednju trudnoću. Sveučilište u Teksasu izvijestilo je da oko 1400 žena u Teksasu putuje u druge savezne države kako bi prekinule trudnoću, otkako je usvojen rigorozni zakon.

Mariah je također samohrana majka troje djece. Ima dva posla, a kada je u listopadu doznala da je trudna njezin brižno isplanirani život pretvorio se u noćnu moru.

image

Pobornici zabrane pobačaja

Yasin Ozturk/AFP

- Nisam mogla prestati plakati. Odmah sam se zapitala koliko daleko je trudnoća odmakla, hoću li moći pobaciti, ispričala je.

Pozajmila je novac od prijatelja i vozila se dulje o tri sata do najbliže klinike u Austinu. Dok je bila na ultrazvuku, sa strepnjom je iščekivala. No još nije bilo prošlo šest tjedana pa je mogla dobiti lijekove za induciranje pobačaja.

Nije požalila

Ističe da nije požalila.

- Imam troje djece i, ne želim zvučati bešćutno, ali nisam žalosna zbog toga. Svaka žena ima pravo na pobačaj.

U međuvremenu, Aubrey i Bryan nastavljaju s planovima za proširenje ponude na ranču Blue Haven. Napustit će svoj udobni bungalov i kokošinjac s malim povrtnjakom kako bi se preselili na veću površinu zemlje sjeverno od Dallasa. Njihova nova kuća bit će mali prototip projekta, pa će "bogati donatori moći vidjeti da su ozbiljni".

Već se pročulo za ranč Blue Haven. U utorak je na račun sjela iznenađujuća uplata od 14.000 dolara.

- Bog ne daje toliki novac samo da stoji na računu, rekla je Aubrey. Sljedeći petak primila je poziv trudnice koja bježi od nasilnog supruga i mogla joj je ponuditi podršku i stan.

Na listi čekanja je šest žena, ali Schlackmanovi će prihvatiti trudnicu i njezinu djecu samo ako u banci imaju novac koji će im osigurati najmanje šest mjeseci smještaja. Interes je sve veći.

- Svakih mjesec dana primimo do tri poziva, rekla je Aubrey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:27