MEGAKOMPLEKS

Pogled u zatvor u koji stane čitav jedan grad: ‘Bijeg je nemoguć, a tjerat ćemo zatvorenike i da rade‘

Sasvim logično, otvoren je u državi koja ima najviše pritvorenika po glavi stanovnika...

Novootvoreni golemi zatvorski kompleks u Salvadoru

 Handout/AFP

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele otvorio je po svoj prilici najveći zatvor na svijetu, Terrorism Confinement Center u kojem će moći biti smješteno čak 40.000 zatvorenika. Megazatvor će imati 37 stražarskih tornjeva, osam blokova s ćelijama i električnu ogradu:

"Bit će nemoguće pobjeći", rekao je Bukele i dodao: "Problematični zatvorenici bit će premješteni u izolacijske ćelije, gdje neće vidjeti dnevno svjetlo".

image
Handout/AFP

Bukele je priznao da postojeći zatvori u zemlji omogućuju zatvorenicima pristup "prostitutkama, PlayStationima, televizorima, pametnim telefonima i računalima" te da se ne mogu nositi sa sve žešćim ratovima između bandi. Salvador ima najveći broj zatvorenika po stanovniku na svijetu - gotovo dva posto odrasle populacije je iza rešetaka.

image
Handout/AFP

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najveći zatvor na svijetu je Silivri Penitentiaries Campus u sjeverozapadnom predgrađu Istanbula u Turskoj. Istraga turskog parlamenta u studenome 2019. pokazala je da zatvorski kompleks ima 22.781 "stanovnika", gotovo upola manje od predloženog objekta u Salvadoru. Zatvor New Bilibid u Manili ima oko 30.000 zatvorenika, ali nije dobio službenu titulu najvećeg zatvora na svijetu.

image
Handout/AFP

Nije poznato kada će prvi zatvorenici biti prebačeni u novi salvadorski kompleks. Osiris Luna, zamjenik ministra pravosuđa, kojeg je nedavno policija također istraživala zbog sumnje u upletenost u trgovinu drogom, rekao je da će se zatvorenike natjerati da rade.

Uhićenja bez naloga

Zatvorski kompleks bit će smješten u izoliranom ruralnom području blizu Tecoluce, 70-ak kilometara od prijestolnice San Salvadora. U objektu će 24 sata na dan raditi 600 vojnika i 250 policajaca. Kompleks je trebao biti dovršen prošlog rujna, ali su vlasti odgodile radove. Bukele je naredio da se zatvor sada dovrši u roku od 60 dana.

image
Handout/AFP

El Salvador je 27. ožujka prošle godine proglasio izvanredno stanje nakon što su članovi najveće bande u zemlji Mara Salvatrucha, poznatije kao MS-13, u tri dana ubili 87 ljudi. Policija je upala u siromašne četvrti hvatajući tisuće osumnjičenih kriminalaca. Bukele je proglasio rat protiv bandi, a izvanredno stanje dopustilo je uhićenja bez naloga. Otad su policija i vojska uhitile oko 62.000 ljudi. Pretrpani zatvori posljedica su tih uhićenja, koja osuđuju pojedine skupine za ljudska prava.

image
Handout/AFP

U zemlji postoji 20 zatvora s ukupnim kapacitetom od 30.000 zatvorenika. Nasilje povezano s MS-13 nije ograničeno na Salvador. Banda MS-13 nastala je u Los Angelesu 1980-ih. MS-13 je novačio članove u svojim matičnim zemljama. Banda također djeluje u Kanadi, Meksiku i diljem Srednje Amerike.

Procjenjuje se da ukupno ima između 50.000 i 70.000 članova. Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa inzistirala je da je protjerivanje MS-13 prioritet Ministarstva pravosuđa i tvrdila da su "tisuće" deportirane iz SAD-a.

image
Handout/AFP
image
Handout/AFP
image
Handout/AFP
image
Handout/AFP
image
Handout/AFP
image
Handout/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 22:48