DUSTIN HIGGS

Pogubljen jer je oteo i ubio tri žene u rezervatu divljih životinja, a ovo su bile njegove posljednje riječi

Higgs je 2001. godine osuđen na smrt zbog otmice i ubojstva tri žene u saveznom rezervatu divljih životinja u državi Maryland 1996.
Savezni zatvor u gradu Terre Haute u državi Indiani; u pravokutniku: Dustin Higgs
 Scott Olson/Getty Images North America/Afp; United States Penitentiary Terre Haute

Zatvorenik saveznog zatvora u gradu Terre Haute u američkoj saveznoj državi Indiani Dustin Higgs (48) u subotu je postao trinaesta te ujedno i posljednja osoba koja je pogubljena za vrijeme mandata 45. predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, piše NPR.

Prema pisanju Associated Pressa, Higgs je proglašen mrtvim u 1:23 sati po lokalnom vremenu. Pogubljen je smrtonosnim injekcijama pentobarbitala.

Higgs je 2001. godine osuđen na smrt zbog otmice i ubojstva tri žene u saveznom rezervatu divljih životinja u državi Maryland 1996. godine. Zločin su zajedno s Higgsom počinila još dva muškarca, s tim da je jedan od njih, Willis Haynes, bio taj koji je povukao okidač.

- Volio bih reći da sam nevin čovjek. Nisam naredio ubojstva, rekao je Higgs uoči pogubljenja.

Nakon što mu je pentobarbital ubrizgan u venu, Higgs je pogledao prema članovima svoje obitelji te im rekao - "volim vas".

Među prisutnim članovima obitelji bili su i Higgsova sestra Alexa Cave i njezin sin. Cave je prethodno rekla da smatra da bi doživotni zatvor bila pravednija kazna za njezinog brata.

- Bio je fin čovjek, izvrstan otac, brat i nećak. Tijekom godina koje je proveo čekajući smrtnu kaznu, pomagao je drugima te se neumorno borio kako bi mu se smanjila nepravedna kazna, rekao je nakog pogubljenja Higgsov odvjetnik Shawn Nolan.

- Nije bilo razloga da ga se ubije, pogotovo za vrijeme pandemije, a pogotovo zato što je i sam obolio od covida-19, dodao je.

Higgs je rekao sudu da će njegovo pogubljenje biti osobito okrutno jer će mu oštećenja na plućima u kombinaciji sa smrtonosnim injekcijama pentobarbitala stvoriti osjećaj utapanja. Vrhovni sud odbio je naredbu saveznog suca u Washingtonu da se pogubljenje odgodi na nekoliko tjedana kako bi Higgsova pluća zacijelila.

Prije Trumpa, savezna vlada pogubila je samo tri osobe od 1963.

Higgsovi odvjetnici smatrali su da u njegovom slučaju ima temelja za pomilovanje te se proces produljio do ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:37