NAPETA SITUACIJA

Policija blokirala centar Sarajeva uoči Povorke ponosa i prosvjeda protivnika LGBT zajednice

LGBT Udruge godinama su u Sarajevu pokušavale organizirati javne povorke, no u tom su u potpunosti po prvi puta uspjele tek 2019.
Povorka ponosa u Sarajevu, arhivska fotografija
 Elvis Barukcic

Središte Sarajeva su u subotu od jutarnjih sati blokirale jake policijske snage kako bi spriječile izgrede tijekom najavljene povorke ponosa koju organiziraju LGBT udruge, ali i okupljanja njihovih protivnika.

Skup pod nazivom "Otpor s margine" najavile su udruge koje okupljaju pripadnike homoseksualne i transrodne zajednice, a ovo je treći put da se on organizira u glavnom gradu BiH s nakanom da se upozori na stalnu diskriminaciju pripadnika seksualnih manjina.

Potporu ovom okupljanju dali su općinske vlasti te vlada Sarajevske županije, kao i gradska uprava Sarajeva te Ured visokog predstavnika (OHR) kao i veleposlanstva SAD i Velike Britanije.

"Bit ću i osobno dio povorke jer vjerujem i podržavam te vrijednosti. Ujedno, predstavljat ću i Vladu Ujedinjenog Kraljevstva, jer je to naša politika diljem svijeta", napisao je na svom blogu uoči skupa britanski veleposlanik u BiH Matthew Field, podsjećajući kako njegova zemlja već tri desetljeća sustavno radi na eliminiranju diskriminacije LGBT osoba.

No na okupljanje LGBT osoba i onih koji podupiru njihova prava odmah su reagirali iz iz konzervativne islamističke udruge pod nazivom "Vjera, narod, pravda". Prijavili su organiziranje protuprosvjeda odnosno okupljanja svojih sljedbenika koji niječu pravo homoseksualcima na javno izražavanje svoje seksualne orijentacije. Policija je odobrila i to okupljanje, planirano istodobno kada i povorka ponosa.

Stoga su poduzete mjere da se dva skupa održe na pristojnoj fizičkoj udaljenosti, a kako bi spriječili moguće izgrede na sarajevskim je ulicama raspoređeno više od tisuću policajaca s opremom za razbijanje demonstracija.

Udruge koje promiču prava seksualnih manjina godinama su u Sarajevu pokušavale organizirati javne povorke, no u tom su u potpunosti po prvi puta uspjele tek 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2021 09:14