DOKAD VRIJEDI?

Produljen ugovor o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, no jedan detalj je neobičan: ‘UN to ni ne spominje...‘

Sporazum je potpisan na ljeto 2022. godine, kada je prijetila velika nestašica žita zbog ruske blokade ukrajinskih luka

Ilustracija

 Marko Mrkonjic/Cropix

Konačno je pao i dogovor o produženju tzv. crnomorske pšenične inicijative, kojom se nastavlja izvoz ukrajinskih žitarica iz njezinih crnomorskih luka. No, dok Ukrajinci tvrde da se sporazum prolongira na još 120 dana, Moskva tvrdi da je dala suglasnost za produljenje od samo 60 dana.

No, najzanimljivije je da UN, kao jedan od "potpisnika" sporazuma, u svojem priopćenju o tome nije naveo rok do kojeg važi novo produljenje. Naime, ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov na svojem je profilu na Twitteru napisao da se radi o 120 dana, dok je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da je Moskva obavijestila sve sudionike sporazuma (Ukrajina, Turska i UN) da se ne protivi njegovu produljenju, ali "tek na 60 dana".

I ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja napisao je da su informacije o produljenju većem od 60 dana - lažne. Osim toga, Nebenzja je optužio SAD i Veliku Britaniju da od izvoza ukrajinskog žita te onemogućavanjem ruskog izvoza njihove tvrtke imaju najveću korist te rekao da se o daljnjem sporazumu može razgovarati, ali uz uvjet da Zapad ukine sankcije na poljoprivredne proizvode koji dolaze u Rusiju i izvoze se iz Rusije. Podsjetimo da su Rusija i Ukrajina, uz Kanadu i SAD, najveći izvoznici žitarica i umjetnih gnojiva na svijetu.

Sporazum je potpisan na ljeto 2022. godine, kada je prijetila velika nestašica žita, pogotovo u zemljama tzv. Trećeg svijeta, zbog ruske blokade ukrajinskih luka. Tijekom dosadašnjeg trajanja sporazuma iz Ukrajine je izvezeno oko 25 milijuna tona žitarica. Početkom ove godine opet je došlo do problema s isporukama. Naime, usporila se provjera brodova, koji su, prema sporazumu, prvo morali proći provjeru da ne unose oružje u Ukrajinu, a potom su iz ukrajinskih luka opet morali doći u Tursku, gdje se opet vršio pregled robe koju prevoze.

Zapad je za ta zadržavanja okrivio Moskvu, koja je odbacila te optužbe. Ukrajinska Europska pravdam prenosi da se, prema izvješću tvrtke Refinitiv, ruski izvoz žitarica i umjetnog gnojiva povećao tijekom rata u usporedbi s vremenom prije agresije te da se od studenog 2022. do kraja siječnja 2023. godine ruski izvoz žitarica povećao u odnosu za isto prošlogodišnje razdoblje, gotovo za 25 posto. Zbog problema s izvozom ruskog i ukrajinskog žita posebno su pogođeni Egipat, Libija i Nigerija, kao njihovi najveći uvoznici.

Istodobno, tajnik ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti Oleksi Danilov u intervjuu radiju Slobodna Europa rekao je da je jedan od Putinovih planova za sljedećih nekoliko godina "izazvati glad u svijetu". Problem je, kaže Danilov, što Ukrajina zbog razaranja i ruske agresije neće moći proizvesti potrebne količine žita. Putin će onda pokušati isprovocirati nestašicu, a time i glad u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:43