AZIJSKI GOSPODARSKI DIV

Rast kineskog BDP-a najsporiji u 6 godina

Chinese Prime Minister Li Keqiang (2nd L) and German Chancellor Angela Merkel (2nd R) look on as German Vice Chancellor, Economy and Energy Minister Sigmar Gabriel (R) and Gao Hucheng (L), Chinese Minister of Commerce, sign an agreement on legal and political exchange during a signing ceremony after talks at the Chancellery in Berlin on October 10, 2014. China's Premier Li's 14 ministers met 12 German counterparts to discuss cooperation in fields ranging from climate change and agriculture to using German green-tech to manage China's breakneck economic growth. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZduring a signing ceremony after talks at the Chancellery in Berlin on October 10, 2014. China's Premier Li's 14 ministers met 12 German counterparts to discuss cooperation in fields ranging from climate change and agriculture to using German green-tech to manage China's breakneck economic growth. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
 ODD ANDERSEN

PEKING - Kinesko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast od globalne financijske krize, ali nešto brži nego što su analitičari očekivali, pokazuju danas objavljeni podaci.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporio je u odnosu na drugi kvartal, kada je iznosio 7,5 posto, i to je najsporiji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva od početka 2009. godine, kada je iznosio 6,6 posto na godišnjoj razini.

Ipak, to je veći rast od 7,2 posto, koliko su očekivali analitičari zabrinuti zbog slabljenja ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, posebice eurozone.

Na kvartalnoj razini kineski BDP porastao je u trećem tromjesečju 1,9 posto, dok je u drugom zabilježio rast od 2 posto.

Analitičari špekuliraju da će kineske vlasti posegnuti za novim poticajnim mjerama kako bi se rast gospodarstva ubrzao na 7,5 posto, koliko planira vlada.

Međutim, kineski premijer Li Keqiang kazao je nedavno da će vlada tolerirati nešto sporiji rast od ciljanih 7,5 posto, sve dok je situacija na tržištu rada dobra.

Usporavanje rasta gospodarstva posljedica je nedovoljno jake domaće potražnje, kao i slabosti inozemne. Zbog toga su kineske vlasti uvele niz manjih, ali ciljanih mjera za oživljavanje gospodarstva, što je djelomice dalo rezultate.

Međutim, "gospodarstvo i dalje ima probleme, koji se ne mogu riješiti fiskalnim poticajima, niti popuštanjem monetarne politike. Kini su potrebne reforme", kaže Tao Dong, ekonomist u azijskom odjelu Credit Suisse banke.

Osim podataka o BDP-u, danas je objavljeno da je promet u kineskoj trgovini na malo u rujnu porastao za 11,6 posto na godišnjoj razini, sporije od 11,9 posto u kolovozu.

No, rast industrijske proizvodnje u rujnu dosegnuo je 8 posto na godišnjoj razini, više nego u kolovozu kada je zabilježio najsporiji rast u više od pet godina, 6,9 posto.

Investicije u fiksni kapital, koje predstavljaju glavni pokretač kineskog gospodarstva, porasle su u prvih devet mjeseci 16,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je slabije od očekivanja analitičara i slabije nego u osam mjeseci, kada su porasle 16,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:18