VISOKI DUŽNOSNIK

Riješen misterij: Nakon dvije godine doznalo se gdje je nestao Kimov ambasador iz susjedstva RH

Opozicijski zastupnik Cho Tae-yong tvrdi da je vlada ugrozila sigurnost diplomatove obitelji otkrivši da on živi u Južnoj Koreji
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un
 Str/AFP

Sjevernokorejski diplomat Jo Song-gil, veleposlanik te države u Italiji koji je nestao 2018., pronađen je u Južnoj Koreji gdje živi od 2019.

Prebjegli diplomat najviše je pozicionirani sjevernokorejski dužnosnik koji je pobjegao iz zemlje od 1997., piše BBC. Nije poznato što je s njegovom maloljetnom kćeri koja se navodno vratila u Sjevernu Koreju. Kako navodi talijansko ministarstvo vanjskih poslova, ona je na vlastiti zahtjev vraćena u svoju matičnu zemlju nakon nestanka roditelja.

Jo Song-gil prebjegao je sa suprugom krajem 2018. Nestao je bez traga malo prije nego što će mu završiti veleposlanički mandat u Italiji. Ranije je, prema talijanskim izvješćima, tražio politički azil u zapadnim zemljama iako je sin i zet visokih partijskih dužnosnika u Sjevernoj Koreji.

Opozicijski južnokorejski zastupnik čije ime BBC ne navodi na Facebooku je objavio kako je Jo živ i zdrav u Južnoj Koreji gdje živi sa suprugom. Dva dana kasnije, prošlog četvrtka, vijest je potvrdio šef parlamentarnog odbora za tajne službe u Seulu Jeon Hae-cheol.

- Bivši veleposlanik Jo u Južnu Koreju dobrovoljno je došao u ljeto 2019., nakon što je više puta izrazio svoju želju da želi ovdje živjeti - kazao je.

Obavještajne agencije nisu komentirale vijest.

Dodao je i kako su Jo i njegova supruga htjeli da njihov boravak u toj zemlji ostane u tajnosti, iz straha za sigurnost ostalih članova svojih obitelji koji su ostali živjeti na sjeveru.

Još jedan prebjeg, bivši zamjenik veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu Thae Yong-ho, koji je u Južnoj Koreji azil dobio 2016., kaže kako lokacija na kojoj prebjeg živi uvelike određuje stupanj opasnosti i kazne za članove obitelji u matičnoj zemlji.

- Ako uzmeš azil u Južnoj Koreji, definiraju te kao izdajnika i nitko ne zna kakav će stav i kakvu kaznu vlada odrediti prema članovima obitelji izdajnika.

Opozicijski zastupnik Cho Tae-yong tvrdi da je vlada ugrozila sigurnost diplomatove obitelji otkrivši da on živi u Južnoj Koreji te je pokazala "potpuni izostanak humanosti i promišljanja vezanih uz sigurnost njegove maloljetne kćeri".

BBC podsjeća kako sjevernokorejski diplomati, kada napuštaju zemlju, moraju ostaviti članove svojih obitelji u Pjongjangu kao svojevrsnu garanciju da će se vratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36