ŠKOTSKI POLITIČAR

‘Roditelji moje supruge su u Gazi. Izraelci su im otkrili što namjeravaju ondje napraviti, a oni ne mogu izaći‘

‘Izraelci im govore da napuste Gazu, rečeno im je da će Gaza biti pretvorena u ruševine, ali nemaju kamo otići, ne mogu otići, Gaza je pod blokadom‘

Humza Yousaf

 Paul ELLIS/POOL/AFP

Čelnik vlade Škotske Humza Yousaf rekao je u ponedjeljak da su roditelji njegove supruge "zarobljeni" u Pojasu Gaze, zbog čega brine hoće li preživjeti napad Izraela.

Roditelji Yousafove supruge bili su u Gazi u posjetu obitelji kada je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael tijekom vikenda.

"Zarobljeni su u Gazi. Izraelci im govore da napuste Gazu, rečeno im je da će Gaza biti pretvorena u ruševine, ali nemaju kamo otići, ne mogu otići, Gaza je pod blokadom", rekao je Yousaf u intervjuu za BBC.

Izrael izvodi zračne napade na palestinsku enklavu Gazu, pri čemu su ubijene stotine ljudi u znak odmazde za jedan od najkrvavijih napada u povijesti Izraela u kojemu je islamistička skupina Hamas ubila najmanje 700 Izraelaca i otela desetke ljudi.

Izraelska vojska objavila je da je pozvala 300.000 rezervista i da nameće potpunu blokadu Pojasa Gaze, što je znak da možda planira kopneni napad kako bi porazila Hamas.

"Čak i uz pomoć ministarstva vanjskih poslova, oni ne mogu jamčiti nikakav siguran prolaz do bilo koje granice. Stoga, možete zamisliti da smo moja žena i ja bolesni od brige o tome hoće li (...) preživjeti", rekao je.

Yousaf, 38-godišnji praktični musliman, postao je čelnik vladajuće Škotske nacionalne stranke ranije ove godine, čime je došao i na čelo škotske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:51