PRIJENOSNICI ZARAZA

ROJEVI KOMARACA OPSJEDAJU BOSANSKU POSAVINU 'Zaprašivanje je bilo potpuni promašaj'

Morat će ih ponovno zaprašivati kako bi se spriječile pojave zaraznih bolesti i njihov prijenos
 CROPIX

MOSTAR - Prvo zaprašivanje komaraca iz zraka, koje je u Posavskoj županiji u BiH provedeno u petak, bilo je potpuni promašaj jer se broj ovih insekata nije smanjio zbog čega će ih morati ponovno zaprašivati kako bi se spriječile pojave zaraznih bolesti i njihov prijenos, rekao je u utorak za medije u Mostaru premijer tamošnje županije Marijan Oršolić.

"Dva zrakoplova su letjela iznad područja Posavske županije i nama su rekli da su obavili posao. Komarci su međutim ostali ‘bez gubitaka’", rekao je Oršolić. Po njegovim riječima zaprašivanje protiv komaraca očito nije bilo adekvatno, a prema navodima tamošnjih stručnjaka ‘promašeno’ je vrijeme kada se operacija trebala izvesti.

Rojevi komaraca opsjedaju Posavsku županiju i to je trenutačno jedan od najvećih problema vlasti jer su vrlo opasni prijenosnici zaraznih bolesti, a poplave koje su u ovoj županiji stvorile veliki broj bara uz visoku temperaturu pogoduju njihovom masovnom razmnožavanju.

Vlasti su zbog toga naložile da se zbog iznimno nepovoljnih zdravstvenih uvjeta ponovi zaprašivanje, što će se unatoč svim problemima morati platiti iz proračuna općina i županije.

Po riječima županijskog premijera, voda se još uvijek nije povukla u dijelovima oraške općine kao što su naselja Kopanice, Kostrč, Donja Mahala i Tolisa, te u dijelovima općine Domaljevca, kao i u naselju Zoricama u općini Odžak.

U dijelovima gdje su ljudi uspjeli pristupiti svojim domovima masovno se provodi dezinsekcija te se spaljuje veliki dio namještaja i pokućstva koji su stradali u poplavama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:56