ODREDI SMRTI U HERSONU

Simbol ukrajinskog prkosa: Ruse je izluđivao, a onda mu je stigla poruka ‘Poštuj nas ili umri!‘

Umjetnici sa svih strana svijeta osudili su ovaj strašni čin. Većina njihovih ruskih kolega i dalje šuti

Jurij Kerpatenko

 Facebook/

Ruski vojnici ubili su ukrajinskog glazbenika u njegovom domu nakon što je odbio sudjelovati na koncertu u okupiranom Hersonu, objavilo je ukrajinsko ministarstvo kulture, javlja Guardian.

Dirigent Jurij Kerpatenko odbio je sudjelovati na koncertu u "kojemu su ruski okupatori namjeravali lažno prezentirati ‘povratak mirnog života u Herson", objavilo je ministarstvo u priopćenju na svojoj Facebook stranici.

Na koncertu 1. listopada trebao je naime nastupiti komorni orkestar Gileja, čiji je Kerpatenko bio glavni dirigent, ali je on "kategorički odbio suradnju s okupatorima", stoji dalje u priopćenju.

Kerpatenko, koji je također bio glavni dirigent Hersonskog glazbeno-dramskog kazališta Mikola Kuliš, sve do svibnja je prkosio je Rusima objavama na svojem Facebook profilu.

Regionalno tužiteljstvo u Hersonu koji je pod nadležnosti Ukrajine pokrenulo je službenu istragu o zločinu u gradu koji kontroliraju Rusi zbog " kršenja zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji s namjernim ubojstvom". Članovi obitelji izvan Hersona izgubili su kontakt s dirigentom u rujnu.

Osuda od strane ukrajinskih i međunarodnih umjetnika bila je brza.

- Rusija je kroz povijest nametnula politiku usmjerenu protiv umjetnika čiji moto glasi ‘poštuj nas ili umri‘. To nije ništa novo, već politika koja se proteže stotinama godina - rekla je finsko-ukrajinska dirigentica Dalia Stasevska.

- Doživjela sam previše šutnje ruskih kolega. Je li možda sada vrijeme da ruski glazbenici, posebno oni koji žive i rade u inozemstvu, konačno zauzmu stav protiv postupaka ruskog režima u Ukrajini? - upitala se.

Prije dva tjedna Stasevska je odvezla kamion s humanitarnim potrepštinama u Lavov iz svog doma u Finskoj, prije nego što je dirigirala orkestrom INSO-Lviv na koncertu ukrajinske suvremene glazbe.

- Znamo da ruski režim lovi aktiviste, novinare, umjetnike, vođe zajednice i svakoga tko je spreman oduprijeti se okupaciji. Ipak, ne možemo se i, što je još važnije, ne bismo se trebali naviknuti slušati o brutalnijim ubojstvima bistrih, talentiranih, hrabrih ljudi čija je jedina greška bila što su Ukrajinci - poručila je Viktorija Amelina, nagrađivana ukrajinska spisateljica, koja je postala istražiteljica ratnih zločina.

Povukla je paralelu između Kerpatenka i MIkole Kuliša, ukrajinskog dramatičara po kojem je nazvano kazalište u kojem je dirigent djelovao, a koji je strijeljan 3. studenoga 1937. zajedno s još 289 ukrajinskih pisaca, umjetnika i intelektualaca.

- Tragična je ironija ovoga što se govori o superiornosti ruske kulture, njezinom humanizmu. A ovdje su ubili nekoga tko zapravo unosi ljepotu u ljudske živote. To je mučno - kazao je dirigent Semion Bičkov koji danas živi u Parizu, a rođen je u Rusiji koju je napustio kao mladić 1970-ih.

- Sve više vjerujem da Rusija ne samo da želi okupirati ukrajinske teritorije, već i marljivo uništava ukrajinski identitet, čiji je važan dio ukrajinska kultura - zaključio je romanopisac Andrej Kurkov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:50