TRAGEDIJA U KINI

Srušio se Boeing 737 sa 133 osoba, kamere zabilježile trenutak pada? ‘Vertikalno juri prema dolje‘

Zrakoplov China Eastern Airlinesa koji je prevozio 133 putnika iz Kunminga u Guangzhou srušio se u regiji Guangxi
 Twitter

Zrakoplov kompanije China Eastern Airlines sa 133 putnika srušio se danas na jugozapadu Kine, izvijestila je kineska državna televizija, a prenose svjetske novinske agencije.

Boeing 737 pao je nedaleko od grada Wuzhoua u regiji Guangxi, što je "izazvalo požar" u planinama, javlja CCTV dodajući da je pokrenuta spasilačka operacija.

Kineska državna televizija navodi da je zrakoplov sa 133 osobe iz Kunminga za Guangzhou imao "nesreću" u regiji Guangxi.

Na letu je bilo 123 putnika i devet članova posade. Mediji su ranije izvijestili o 133 putnika na letu.

Broj žrtava zasad nije poznat, izvijestio je CCTV.

Internetska stranica China Eastern Airlinesa kasnije je osvanula u crno-bijelim tonovima, što zrakoplovne tvrtke rade kao odgovor na nesreću u znak poštovanja prema pretpostavljenim žrtvama.

Mediji su citirali jednog od spasioca koji je rekao da se zrakoplov potpuno raspao. U požaru izazvanom padom aviona izgorio je bambus i drveće prije nego što je ugašen.

Na video snimci koja kruži internetom u Kini vidi se oblak dima koji se uzdiže iz planinskog područja. Ostale snimke prikazuju ostatke. Čini se da je sve snimljeno mobitelima i njihova vjerodostojnost ne može se provjeriti.

Na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavljena je i snimka nadzornih kamera koja navodno prikazuje pad Boeinga, odnosno avion koji vertikalno juri prema tlu.

Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je kako je šokiran nesrećom te je odmah naredio istragu.

Sigurnost kineskih aviokompanija je proteklo desetljeće bila među najboljima na svijetu. Posljednja nesreća dogodila se 2010. kad je 44 od ukupno 96 putnika zrakoplova Embraer E-190 poginulo u nesreći pri slijetanju na zračnoj luci Yichun, zbog slabe vidljivosti.

image

China Eastern Airlines Boeing 737-800 (arhiva)

Hector Retamal/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 03:14