HOĆE LI IKADA BITI OTKRIVENA TAJNA IZA UBOJSTVA?

STOTINE NOVIH INFORMACIJA O UBOJSTVU PREMIJERA OLOFA PALMEA Švedska još traži atentatora

Policija je dobila stotine novih informacija o ubojstvu premijera Olofa Palmea, javlja u subotu švedska novinska agencija TT, što je dokaz da Švedska 27 godina poslije vjeruje kako može riješiti zagonetku tog ubojstva.

Policija je u četvrtak, na godišnjicu ubojstva švedskog premijera, otvorila telefonsku liniju namijenjenu sakupljanju informacija o tom još uvijek nerasvijetljenu ubojstvu. Javilo se više od 100 ljudi, neki po prvi put.

Kako je rekao policajac zadužen za to pitanje Dag Andersson, a prenosi TT, "nekoliko tih iskaza je zanimljivo" za istragu. "Proučit ćemo ih i ustanoviti koje su informacije nove i koje nisu bile provjerene", dodao je istražitelj.

Hladnokrvno ustrijeljen na zaleđenom nogostupu u središtu Stockholma dok se sa ženom pješice vraćao iz kina, Palme i dalje ima posebno mjesto u srcima Šveđana. Nedavno je objavljen dokumentarni film o njemu koji je naišao na dobru ocjenu kritike.

Njegov ubojica je uspio pobjeći, odnijevši sa sobom oružje kojim je ubijen i koje nikada nije pronađeno.

Christer Pettersson, ovisnik o alkoholu već osuđivan za ubojstvo, kojeg je prepoznala udovica bivšeg socijaldemokratskog premijera Lisbeth Palme, proglašen je krivim u srpnju 1989. ali je nakon žalbe pušten nakon nekoliko mjeseci u nedostatku dokaza.

U televizijskoj seriji prikazanoj u Švedskoj nakon Božića iznosi se teza da su ubojstvo naručile švedske obavještajne službe.

Christer Pettersson koji se jedno vrijeme hvalio ubojstvom a zatim se predomislio, naglo je umro 2004. odnijevši tajnu sa sobom u grob. No za obitelj Palme on je još ubojica. "Moja majka nije sumnjala da je to on", rekao je sin za tabloid Expressen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 06:45