NAJVEĆE ISTRAŽIVANJE IKAD

Studija provedena na 10 milijuna ljudi otkrila uznemirujuće podatke: Ako jedete ovu hranu ne piše vam se dobro...

Proteinske pločice, gazirana pića i brza hrana povezuju se s preranom smrću, raznim oboljenjima i depresijom

Ilustracija, nezdrava prehrana

 /Shutterstock

Ultraprerađena hrana (eng. ultraprocessed food ili UPF) direktno je povezana s 32 štetna utjecaja na zdravlje, uključujući visok rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa tipa 2, narušenog mentalnog zdravlja i rane smrti - pokazuju rezultati dosad najvećeg istraživanja ove vrste.

Otkrića sveobuhvatnog pregleda dokaza pojavljuju se u rastućoj globalnoj konzumaciji ultraprerađene hrane, kao što su žitarice, proteinske pločice, gazirana pića, gotova jela i brza hrana. U Americi i Velikoj Britaniji, više od polovine prosječne ishrane sastoji se od visoko procesiranih namirnica. Za neke, a pogotovo one mlađih uzrasta, siromašnijeg statusa ili onih iz nepovoljnih krajeva, ishrana koja se sastoji od 80% ultraprerađene hrane je uobičajena.

Izravna veza s bolestima

Rezultati objavljeni u BMJ-u sugeriraju da prehrane koje imaju velike količine ultraprerađene hrane mogu biti štetni za raznorazne elemente zdravlja. Kako navode stručnjaci, rezultati pregleda u kojem je sudjelovalo gotovo 10 milijuna ljudi, pokazali su potrebu za mjerama usmjerenim na smanjenje izloženosti ultraprerađenoj hrani. U pregledu su sudjelovali stručnjaci vodećih institucija, uključujući i Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u SAD-u, Sveučilište u Sydneyu i Sveučilište Sorbonne u Francuskoj.

Zaključili su kako su pronašli izravnu vezu između izloženosti ultraprerađenoj hrani i 32 parametra, koji između ostalog obuhvaćaju smrtnost, rak, te negativne mentalne, respiratorne, kardiovaskularne, gastrointestinalne i metaboličke zdravstvene ishode.

"Ovi nalazi pružaju mogućnosti razvoja i procjenu učinkovitosti korištenja mjera za smanjenje izloženosti ultraprocesiranim namirnicama kako bi se poboljšalo ljudsko zdravlje", dodaju.

image

Visoko prerađena hrana

/Shutterstock

Istraživanja uključuju 10 milijuna ljudi

Visoko prerađena hrana, uključujući pakirane pekarske proizvode i grickalice, gazirana pića, gotova jela, podilaze više industrijskih procesa, a često i sadrže bojila, emulgatore, zaslađivače i ostale aditive. Isti ti proizvodi vjerojatno sadrže velike količine šećera, masnoće, soli - a s druge strane, nisku razinu vitamina i vlakana.

Prethodna istraživanja povezuju ultraprerađenu hranu s lošim zdravljem, ali dosad nijedno nije ponudilo ovako napredan i širok spektar dokaza u ovom području. Kako bi sustigli te nedostatke, istraživači su prikupili visoku razinu dokaza - 45 različitih skupina meta-analiza iz 14 dosadašnjih preglednih članaka koji povezuju ultraprerađenu hranu s narušenim zdravljem. Sva su istraživanja objavljena unutar posljednje tri godine i uključuju gotovo 10 milijuna ljudi. Nijedno nije financirano od strane tvrtki koje su uključene u industriju ultraprerađenih namirnica.

Povećan rizik

Stručnjaci su procijenjivali dokaze kao uvjerljive, visoko sugestivne, sugestivne, slabe ili nikakve. Također su priložili kvalitetu dokaza kao visoku, umjerenu, nisku ili vrlo nisku. Sveukupno, rezultati pokazuju da je visoka izloženost ultraprerađenoj hrani povezana s povećanim rizikom od 32 ishoda narušenog zdravlja, javlja BMJ.

Uvjerljivi dokazi su pokazali da je visoki unos ultraprerađene hrane povezan s 50% povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti povezanih sa smrću, s 48-50% visokim rizikom od anksioznosti i učestalim mentalnim poremećajima, i s visokih 12% od rizika dijabetesa tipa 2.

Visoko sugestivni dokazi također ukazuju da je procesirana hrana usko povezana s 21% rizika od smrti bilo kojeg uzroka, 40 do 66% je povezano s povećanim rizikom srčanih bolesti, pretilosti i nesanicom, dok je 22% dokaza povezano s povećanim rizikom od depresije.

Dokazi upućuju i na povezanost ultraprerađene hrane s astmom, oboljenjima od raka i kardiometaboličkim rizičnim faktorima, kao što su povišene masnoće u krvi, i niske razine ‘dobrog kolesterola‘, iako vanjski istraživači tvrde da istraživanje nema dovoljno dokaza.

image

Ilustracija, VPH narušava zdravlje

/Shutterstock

U skladu s ogromnim brojem neovisnih studija

Priznali su tako nekoliko ograničenja u svom istraživanju, uključujući i to da nisu mogli isključiti neizmjerene čimbenike i varijacije koji su mogli utjecati na njihove rezultate.

Unatoč tome, dr. Chris van Tulleken, izvanredni profesor na Sveučilištu u Londonu i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za UPF, rekao je da su nalazi "potpuno u skladu" sa sada "ogromnim brojem neovisnih studija koje jasno povezuju prehranu s visokim udjelom ultraprerađene hrane s višestrukim štetnim zdravstvenim ishodima, uključujući preranu smrt."

"Imamo dobro razumijevanje mehanizama koji u toj hrani nanose štetu", rekao je. "Ispitanici s lošim nutritivnim profilima često imaju visoke razine masnoća, soli i šećera."

image

Ilustracija, fastfood

Frantic00/Getty Images/istockphoto

Kao cigarete

Dr. Chris van Tulleken ističe kako svakako treba uzeti u obzir način na koji je takva hrana plasirana na tržište.

U povezanom članku, akademici iz Brazila kažu kako su ultraprocesuirane namirnice "često kemijski manipulirani jeftini sastojci" koji su "učinjeni ukusnima i privlačnima korištenjem kombinacija okusa, boja, emulgatora, zgušnjivača i drugih aditiva", napisali su. "Vrijeme je da UN-ove agencije, s državama članicama, razviju i provedu okvirnu konvenciju o ultraprerađenoj hrani i počnu je tretirati poput cigareta", dodaju.

U međuvremenu, zasebna studija objavljena u časopisu Lancet Public Health sugerira da bi se više od 9000 smrtnih slučajeva povezanih sa srčanim bolestima moglo spriječiti u Engleskoj tijekom sljedeća dva desetljeća - ako svi restorani, lokali brze hrane, kafići, pubovi i zalogajnice uvrste kalorije u svoje menije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:01