Ultraprerađena hrana (eng. ultraprocessed food ili UPF) direktno je povezana s 32 štetna utjecaja na zdravlje, uključujući visok rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa tipa 2, narušenog mentalnog zdravlja i rane smrti - pokazuju rezultati dosad najvećeg istraživanja ove vrste.
Otkrića sveobuhvatnog pregleda dokaza pojavljuju se u rastućoj globalnoj konzumaciji ultraprerađene hrane, kao što su žitarice, proteinske pločice, gazirana pića, gotova jela i brza hrana. U Americi i Velikoj Britaniji, više od polovine prosječne ishrane sastoji se od visoko procesiranih namirnica. Za neke, a pogotovo one mlađih uzrasta, siromašnijeg statusa ili onih iz nepovoljnih krajeva, ishrana koja se sastoji od 80% ultraprerađene hrane je uobičajena.
Izravna veza s bolestima
Rezultati o...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....