ŽRTVE SUKOBA

'TAKVA OKRUTNOST NE SMIJE POSTATI NORMALNA' Silovanja, prisilni brakovi, otmice i porobljavanje postali su standardne taktike u sukobima

 Getty Images

NEW YORK - Djeca koja žive u zonama sukoba u svijetu ove su godine izložena napadima "šokantnih razmjera", objavio je UNICEF u četvrtak.

Napadači su besramno zanemarivali međunarodno pravo koje je osmišljeno kako bi se zaštitili najranjiviji, navela je u priopćenju ta organizacija.

"Djecu su meta i izlaže ih se napadima i okrutnom nasilju u njihovim domovima, školama i na igralištima", kazao je direktor UNICEF-ova programa za izvanredna stanja Manuel Fontaine.

Svijet ne smije oguglati na te napade, dodao je, "takva okrutnost ne smije postati normalna". Djeca su postala mete u sukobima širom svijeta, koristi ih se kao živi štit, ubija, osakaćuje i regrutira za borbe. Silovanja, prisilni brakovi, otmice i porobljavanje postali su standardne taktike u sukobima u Siriji i Jemenu, Nigeriji i Mjanmaru, navodi UNICEF.

Milijuni djece postali su neizravne žrtve tih sukoba, pateći od pothranjenosti, bolesti i ozljeda dok se uskraćuju ili u borbama uništavaju temeljne usluge poput pristupa hrani, vodi, zdravstvenoj skrbi i sanitarnim uvjetima.

U priopćenju se ističe da je primjerice u Kongu 850 tisuća djece izgnano iz njihovih domova a oko 350 tisuća djece akutno je pothranjeno.

U Jemenu u gotovo tisuća dana borbi život je izgubilo ili je ozlijeđeno 5000 djece. Više od 11 milijuna djece treba humanitarnu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:54