TERORIZAM

Talijanski ministar vanjskih poslova Di Maio za europski ‘Domoljubni zakon‘

‘Sigurnost države znači sigurnost svih nas. Ostanimo ujedinjeni protiv svih oblika terorizma i fanatizma‘, kazao je
Luigi Di Maio 
 Handout/AFP

Dan nakon islamističkih napada u Beču, talijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio predložio je u utorak europski 'Domoljubni zakon' po uzoru na američki protuteroristički zakon, objavljeno je na njegovom Facebook profilu.

'Radi se o poduzimanju mjera koje bi mogle spriječiti tragedije poput one u Nici, napadu u kojem su prije pet dana ubijene tri osobe, ili ove u Beču, kada su u ponedjeljak navečer ubijene četiri osobe', kazao je Di Maio.

On smatra da 'treba početi razmišljati o nečemu puno većem, nečemu što se tiče cijele Europske unije: Domoljubnom zakonu po američkom modelu, jer smo danas svi djeca istog europskog naroda'.

'Sigurnost države znači sigurnost svih nas. Razgovarat ću o tome idućih dana s mojim kolegama. Ostanimo ujedinjeni protiv svih oblika terorizma i fanatizma', istaknuo je talijanski šef diplomacije.

Američki Domoljubni zakon usvojen je 2001., nakon terorističkih napada islamističke skupine Al'Kaide na SAD 11. rujna u kojima je poginulo gotovo 3000 ljudi.

Taj je zakon utjecao na određeni broj temeljnih sloboda i omogućio veće ovlasti obavještajnim službama u protuterorističkim istragama.

Di Maio je također kazao da je "očito da se Europa i Italija, suočene s napadima, ne mogu više zadovoljiti samo izgovaranjem prigodnih riječi".

'S problemom se treba uhvatiti u koštac. EU mora ojačati svoju razinu sigurnosti', rekao je Di Maio i pozvao na 'temeljitiju kontrolu džamija u suradnji s islamskim zajednicama i umjerenog islama koji je uvijek osuđivao napade'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:41