DEKARBONIZACIJA

Tvrtke Lufthansa i Shell surađuju na razvoju ekološki održivog zrakoplovnog goriva

Zbog korištenja SAF-a putnici Lufthanse već danas mogu letjeti neutralno kad se radi o ispuštanju ugljičnog dioksida

ilustrativna fotografija

 Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Zrakoplovna kompanija Lufthansa i energetska kompanija Shell dogovorile su se da će zajednički razmotriti mogućnost korištenja održivog zrakoplovnog goriva (SAF) u zračnim lukama diljem svijeta, objavila je u ponedjeljak njemačka aviokompanija.

Dvije kompanije namjeravaju ugovoriti ukupan obujam opskrbe do 1,8 milijuna prostornih tona SAF-a u razdoblju od sedam godina, s početkom u 2024. godini.

Sporazum se temelji na Shellovoj ambiciji da do 2030. najmanje 10 posto njihove ukupne svjetske prodaje zrakoplovnog goriva bude ekološki održivo. Očekuje se da će SAF, gorivo za zrakoplove koje se proizvodi bez korištenja fosilnih izvora energije poput sirove nafte ili prirodnog plina, predvoditi put u dekarbonizaciju zrakoplovstva.

Trenutna generacija SAF-a, koja ispušta 80 posto manje ugljičnog dioksida u odnosu na konvencionalni kerozin, uglavnom se proizvodi od biogenih ostataka, primjerice rabljenog ulja za kuhanje.

Zbog korištenja SAF-a putnici Lufthanse već danas mogu letjeti neutralno kad se radi o ispuštanju ugljičnog dioksida. Također mogu dokumentirati svoje smanjene emisije ugljičnog dioksida certifikatima i uštedu na ugljičnom dioksidu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:01