MASKE NE ŽELE NOSITI

U najzagađenijem gradu na svijetu zrak polako truje ljude do smrti: ‘Previše smo siromašni da nas i to brine‘

Zrak u Bhiwadiu sadrži više od 20 puta veću količinu sitinih čestica, poznatih kao PM 2.5, nego što je preporučuje WHO

Ilustracija, onečišćeni zrak na gradskim ulicama

 Jewel Samad/Afp/Profimedia

Indijski grad Bhiwadi, u pokrajini Rajasthan, zauzeo je prvo mjesto u IQAir-ovom Globalnom izvješću o zagađenju zraka za 2021. godinu. Usprkos tome brojni građani i radnici nisu svjesni rizika i odbijaju nositi maske, piše Al Jazeera.

Istraživanje je provedeno u 6475 gradova iz 117 država, a uz Bhiwadi na prvom mjestu, New Delhi je četvrti put za redom proglašen najzagađenijim glavnim gradom na svijetu. Zrak u Bhiwadiu sadrži više od 20 puta veću količinu sitinih čestica, poznatih kao PM 2.5, nego što je preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Riječ je o česticama koje mogu prodrijeti duboko u pluća i kardiovaskularni sustav, a čija se količina uzima kao mjerilo onečišćenja zraka.

"Drži me na životu" kaže Surendar Singh, indijski prometni policajac, pokazujući ugradbeni kardioverter defibrilator. Uređaj koji detektira kada mu se srčani ritam opasno pogorša i isporučuje šok kako bi ga vratio u normalu. Singh objašnjava kako je to cijena koju mora platiti za rad u "ovom ludilu".

Iako se oduvijek zdravo hranio, nije pio ni pušio, razbolio se. Počelo je s kašljanjem i hripanjem, a 2018. godine pojavila se i bol u prsima. Vjeruje da je razlog tome što već 27 godina udiše ispušne plinove, prašinu s ceste i otrovni industrijski zrak.

Surendarovu teoriju potvrđuju i doktori koji kažu kako dugotrajno izlaganje zagađenom zraku može dovesti do niza zdravstvenih problema, od astme i raka pluća do smanjenja razine kisika u krvi, što može uzrokovati nepravilne otkucaje srca koji se očituju bolovima u prsima, stezanjem ili lupanjem srca.

Za razliku od Singha koji je svoju situaciju shvatio ozbiljno i sada obavlja posao uglavnom u zatvorenom prostoru, mnogi od njegovih sugrađana zagađeni zrak i dalje ne shvaćaju kao problem. Nerijetko, ulični čistači, prodavači, građevinski radnici i zaštitari, kažu kako nisu ni čuli za ovaj problem, dok su drugi uvjereni da su imuni na sve bolesti koje mogu proizaći iz ovakvih uvjeta, piše Al Jazeera.

Veća zabrinutost među građanima je siromaštvo, jer kako kažu "zagađenje nije briga siromašnih ljudi, nas brine kako da se prehranimo".

"Što je najgore što se može dogoditi? Mogu umrijeti? Ako ovdje ne radim, to će se svakako dogoditi", rekao je radnik Rohit Yadav dok je podizao kontejner sa šljunkom kako bi ga ubacio u kamion.

Niz ekoloških organizacija i aktivističkih grupa sugerira da bi poslodavci mogli umanjiti problem na dva načina. Prvo, da radnicima osiguraju maske i drugo, da ih šalju na redovne preglede koji bi ukazali kakvog su zdravlja. Pregledi bi omogućili i gradskim vlastima da poduzmu neke korake, poput ograničavanja radnog vremena, ako se pokaže da kvaliteta zraka utječe na zdravlje većeg broja zaposlenika. No, radnici se takvim idejama protive.

Lapareet Kaur kaže kako joj je njena 12-satna smjena na naplatnoj kućici karta za izlazak iz siromaštva. Maske mrzi nositi, kaže da joj je s njima vruće i ne može disati što onda utječe na njen rad.

"Ovo me ne pogađa, a i da jest ipak bih nastavila raditi tu jer želim biti neovisna. Želim platiti svoje vjenčanje, imati djecu i osigurati dobar život za njih", objašnjava Kaur.

U Indiji je 63 od 100 najzagađenijih gradova na svijetu. Prema izvješću koje je objavila američka istraživačka skupina Institut za energetsku politiku na Sveučilištu Chicago, koktel zagađenja koji nalazimo u Indiji vjerojatno će smanjiti očekivani životni vijek za oko 40 posto Indijaca za više od devet godina.

"To je spor otrov koji godinama nagriza vaše tijelo",rekao je Sunil Dahiya, analitičar Centra za istraživanje energije i čistog zraka sa sjedištem u Delhiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 10:39