KONTROVERZNA DIJANA

Uhićena bivša državna tajnica MUP-a Srbije, navodno je bila bliska sa zloglasnim Veljom Nevoljom

Prema neslužbenim informacijama koje navodi agencija Tanjug, u tijeku je i pretres njezina stana
Dijana Hrkalović
 Mup Republike Srbije

Bivša državna tajnica srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova privedena je u petak na saslušanje u okviru istrage o navodnom prikrivanju dokaza ubojstva koje se dovodi u vezu s kriminalnim klanom protiv kojeg je potvrđena optužnica za niz teških kaznenih djela.

Dijana Hrkalović je, kako su objavili beogradski mediji, privedena jer se sumnjiči da je uklanjala dokaze ubojstva Vlastimira Miloševića u siječnju 2017., za koje je bio osumnjičen, a potom oslobođen, Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković, te još jedna osoba iz organizirane kriminalne skupine koju je predvodio Belivuk.

Specijalni sud za organizirani kriminal potvrdio je ranije u petak optužnicu protiv ukupno 30 pripadnika kriminalne skupne Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojom se terete za pet brutalnih ubojstava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje oružja i brojna druga teška kaznena djela.

Pretres stana

Kriminalna skupina Belivuka i Miljkovića tereti se za zločinačko udruživanje, pet teških ubojstava, preprodaju droge i oružja, jednu otmicu i silovanje jednog mladića, navode beogradski mediji.

Bivšu državnu tajnicu saslušava sektor unutarnje kontrole MUP-a. Prema neslužbenim informacijama koje navodi agencija Tanjug, u tijeku je i pretres njezina stana.

Hrkalović je i ranije bila saslušavana, a dovođena je u vezu s jednim od dva crnogorska kriminalna klana koji djeluju u regiji i izvan nje.

Kontroverzna karijera

Hrkalović je u policiju došla u travnju 2014. godine na mjesto zamjenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Godinu dana kasnije postala je tajnica Uprave kriminalističke policije (UKP), a za državnu tajnicu je izabrana u srpnju 2017. godine, piše Nova.rs u tekstu pod naslovom "Zvali su je siva eminencija MUP: Ovo je biografija Dijane Hrkalović".

Kako je pisao KRIK, Hrkalović je bila partnerica Nenada Vučkovića zvanog Vučko, jednog od utjecajnijih ljudi u policiji za koga je otkriveno da je bio veoma blizak kriminalnoj grupi ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Njenu karijeru u MUP-u pratile su brojne kontroverze, najprije zbog neobične biografije, a nadasve povezanosti s navijačkim grupama, prvenstveno ozloglašenim Veljkom Belivukom.

Dijana Hrkalović, koja je inače doktor psihologije, slovila je za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je djelovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog tajnika. Za njeno ime do danas su ostale vezane mnogobrojne afere, zbog čega u javnosti nikada nije uživala pretjerani ugled, iako je, za razliku od svog šefa i brojnih partijskih kolega, vlasnik autentične fakultetske diplome i zvanja doktora znanosti, napominje Nova.rs.

Ubojstvo Miloševića

Inače, ubojstvo Vlasimira Miloševića u Ulici 27. marta u Beogradu, 30. siječnja 2017. godine, za što je bio osumnjičen Veljko Belivuk, a potom i na suđenju oslobođen, navodno je zbližilo Belivuka i Hrkaloviću.

Spletom čudnih okolnosti Belivuk se izvukao za ubojstvo Miloševića, jer su ključni dokazi kontaminirani od strane jednog policajca, a sudski vještak je u posljednjem trenutku promijenio svoj iskaz. Svjedok, radnik gradske čistoće, „nije mogao vidjeti lice ubojice“. Snimci sigurnosnih kamera postajali su beskorisni. Nijedan od vještaka nije mogao utvrditi identitet ubojice, čak ni njegov/njezin spol.

Inače, Dijana Hrkalović i Veljko Belivuk upoznali su se u vrijeme dok je južnom tribinom gospodario Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi.

Povučena iz MUP-a 2019.

Hrkalović se u svibnju 2019. godine povukli iz MUP-a, zbog, kako je rečeno „drugih obaveza koje će preuzeti“. Ipak, Hrkalović nakon godinu i pol dana našla se pod „režimskom paljbom“ tabloida neposredno pred uhićenjem Veljka Belivuka i njegove grupe početkom veljače ove godine. U MUP, se kao službenik više nije vraćala, već samo u svojstvu građanina, kako bi dala iskaz.

Za vrijeme njenog mandata, u Srbiji je porastao broj kriminalnih obračuna, a postotak riješenih slučajeva ostao je na niskom nivou. Kriminalni obračuni eskalirali su 2015. godine – kada je u kriminalnim likvidacijama stradalo 18 ljudi, pokazuje baza žrtava mafije „Crna knjiga“.

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova nekoliko puta su pokušavali situaciju prikazati boljom tako što su manipulirali statistikom. Podaci, međutim, govore da je u posljednjih pet godina, koliko je Hrkalović u MUP-u, 78 osoba likvidirano u kriminalnim obračunima, a da je riješeno tek pet slučajeva, pisao je KRIK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:04