PUTINOVA OFENZIVA

Ukrajina u najvećem problemu još od početka rata, Rusi napreduju na pet smjerova istodobno!

Ukrajincima kronično nedostaje topničkog streljiva otkako je američka potpora presahnula, a sve je teže popuniti redove novim snagama

Vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski i ministar obrane Rustem Umerov u stožeru na liniji bojišnice

 Handout/Afp

Ukrajinsko povlačenje iz Avdiivke i ruska okupacija toga sasvim uništenoga grada predstavlja samo jedan krak ruske mini-ofenzive koja se odvija na ukupno pet mjesta diljem 900 kilometara duge linije fronta.

Vojska se očajnički bori da zadrži rusko napredovanje, ali činjenica da je nakon više mjeseci žestoke borbe u subotu ujutro Avdiivka pala znači da će Rusi sada moći te snage preraspodijeliti na druge linije napredovanja.

Da stvar bude još gora, Ukrajincima kronično nedostaje topničkog streljiva otkako je američka potpora presahnula, a sve im je teže popuniti svoje redove novim snagama nakon dvije godine neprestane borbe.

Sve to znači da se Ukrajinci nalaze u možda najopasnijoj situaciji još od prvih mjeseci rata, uz brojnijeg i topništvom nadmoćnijeg neprijatelja koji napreduje u pet smjerova istodobno.

image

Nije poznato koliko su jaki obrambeni položaji iza Avdiivke

Anatolii Stepanov/Afp

1. Avdiivka

Potpuno devastirani grad prostire se na malo više od 16 kvadratnih kilometara, ali posljednjih gotovo deset godina bio je strateški neprocjenjiv jer se nalazi samo nekoliko kilometara od Donecka, grada koji su Rusi okupirali još 2014. godine. Linija kontakta tu je ulazila u ruski okupirani teritorij kao klin, što je Ukrajincima omogućavalo da remete logističke operacije okupacijskih snaga.

No, posljednjih tjedana Rusi su presjekli presudnu opskrbnu liniju Ukrajinaca i zaprijetili okruženjem svih trupa unutar Avdiivke. Oleksandr Tarnavski, zapovjednik ukrajinskih snaga na jugu, objasnio je da nisu imali drugu opciju osim povlačenja.

"U situaciji kada neprijatelj napreduje po leševima svojih vojnika i ima prednost u artiljeriji deset prema jedan, pod konstantnim raketiranjem, ovo je bilo jedino točno rješenje", objavio je u priopćenju.

Zasad nije sasvim jasno koliko bi Rusi mogli napredovati dalje od Avdiivke u ukrajinski teritorij, ni koliko su dobro postavljene obrambene linije Ukrajinaca u dubini. Ali, ono što je sigurno jest da se na manje od 50 kilometara zapadno od grada nalaze sljedeći veći urbani centri, s desecima tisuća civila.

Približno 50 tisuća ruskih vojnika bilo je dodijeljeno borbi za Avdiivku, premda je taj broj varirao. Deseci tisuća Rusa izbačeni su tu iz stroja, prema podacima ukrajinskih i zapadnih službenika, prenosi New York Times, ali Rusi su neprestano popunjavali svoje redove novim regrutima, uključujući i zatvorenike.

Čak i ako Kijev uspije stabilizirati liniju, nakon pada Avdiivke Rusi imaju mogućnost efikasnije prevoziti ljudstvo i naoružanje iza linije bojišnice.

image

Razoreni ukrajinski grad Marinka

/Twitter

2. Marinka

Još jedan sasvim uništeni grad na fronti sada je baza za ruske napade. Tek prošli mjeseci Rusi su uspjeli počistiti Marinku od posljednjih ukrajinskih džepova otpora.

Od grada nije ostalo gotovo ništa nakon dvije godine ruskog permanentnog bombardiranja i međusobnih bitaka. No, zauzimanje Marinke omogućilo je Rusima da pozornost okrenu prema jugu i još jednom vrlo važnom uporištu Ukrajinaca, Vuhledaru.

Prošle su godine Rusi u više navrata pokušavali napasti Vuhledar iz smjera juga i pretrpjeli su katastrofalne gubitke, što uključuje i poraz u jednoj od najvećih tenkovskih bitaka ovog rata.

S Marinkom pod kontrolom Rusi mogu napadati Vuhledar i sa sjevera. Trenutačno napreduju kroz selo Novomihailivka, koje se nalazi oko 16 kilometara sjeveroistočno. Nije poznato koliko su snaga Rusi okupili u ovoj zoni, ali ukrajinski izvori navode kako imaju oko 40 tisuća vojnika na području Mariupolja, koji su zaduženi za djelovanje s juga na ovom sektoru.

Vojnici iz Vuhledara svjesni su da pad Avdiivke, koja se nalazi oko 80 kilometara sjeveroistočno, vjerojatno znači da će veći broj Rusa biti preusmjeren prema njima.

image

Kamuflirani ukrajinski tenk kraj sela Robotine

Andre Luis Alves/Afp/Profimedia

3. Robotine

Kada je neuspjela ukrajinska ljetna protuofenziva došla do svog zenita, uspjeli su napredovati samo 15-kilometara u dubinu okupiranog teritorija, tek nešto dalje od malog sela Robotine. Rusi sada, čini se, namjeravaju oduzeti sve što su tada izgubili.

Rusija ima više vojnika u ovom sektoru nego na liniji fronte prema Avdiivki, rekao je Dmitro Lihovij, glasnogovornik ukrajinske vojske na jugu.

"Čini se da su Rusi postavili kao cilj da ostvare neke uspjehe jednostavno na juriš, baš kao što to pokušavaju u Avdiivki", ustvrdio je.

image

Rov koji vodi prema Kremini

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp

4. Kremina

Čim su Rusi krajem 2022. sasvim potjerani iz okupiranih područja na sjeveroistoku Ukrajine, kada su izgubili više od 500 gradova i sela rasutih na više od 11 tisuća četvornih kilometara, počeli su borbu da taj teritorij ponovno osvoje.

Tijekom prošle godine malo se toga promijenilo, unatoč očajničkim bitkama u šumama uzduž linije. Sada Rusija opet napreduje, samo puno sporije zahvaljujući odlučnom ukrajinskom otporu.

Ruske snage forsiraju dva pravca iz Kremine - prema devastiranom gradu Kupjansku na sjever te prema Limanu, stotinjak kilometara južno. Rusija je u ovom sektoru zadržala čak 110.000 vojnika, unatoč silnim gubicima, izvijestio je medije Ilija Jevlaš, glasnogovornik tamošnjih trupa.

image

Starica provjerava posljedice raketiranja u selu Časiv Jar nedaleko od Bahmuta

Dimitar Dilkoff/Afp

5. Bahmut

Rusi su prvo uništili, a onda i zauzeli Bahmut u svibnju, što im je bio posljednji veliki uspjeh na bojištu prije Avdiivke. U trenutku kada su zauzeli Bahmut, Rusi su bili iscrpljeni, a plaćenici Wagnera, koji su predvodili borbu, našli su se u otvorenoj pobuni protiv Ministarstva obrane.

Ukrajinske nade da će iskoristiti taj nered tako što će izvesti protunapad po bokovima oko grada nisu se ostvarile. Sada Rusi imaju inicijativu.

General Oleksandr Sirski, novi vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, nedavno je rekao kako su Rusi vrlo odlučni u tome da probiju liniju obrane oko Časiv Jara, što bi im dalo kontrolu nad strateškim uzvisinama u toj regiji i otvorilo mogućnost bombardiranja grada Kramatorska.

U sektoru Bahmut nalazi se oko 62 tisuće ruskih vojnika, procjenjuju Ukrajinci. "Situacija je napeta i zahtijeva neprestani nadzor kompletnog stanja te hitro odlučivanje na terenu", objavio je Sirski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:03