IMAO JE 84 GODINE

Umro Abdelaziz Bouteflika, veteran alžirskog rata za nezavisnost koji je svojom državom vladao dva desetljeća

Odstupio je s predsjedničkog položaja u travnju 2019. kad su njegov plan da zatraži peti mandat osujetili vojska i prosvjednici
Abdelaziz Bouteflika
 Fayez Nureldine/AFP

Bivši alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika umro je u dobi od 84 godine, nešto više od dvije godine pošto je pod pritiskom višetjednih prosvjeda protiv njegove vladavine podnio ostavku.

Bouteflika, veteran alžirskog rata za nezavisnost vladao je tom sjevernoafričkom zemljom dva desetljeća prije nego što je odstupio s predsjedničkog položaja u travnju 2019. kad su njegov plan da zatraži peti mandat osujetili vojska i prosvjednici.

Od 2013. kad je doživio moždani udar rijetko se pojavljivao u javnosti.

Nakon Bouteflikine ostavke vlasti su u naporima da okončaju prosvjede kojima su se zahtijevale reforme pokrenule dotad neviđenu korupcijsku istragu i osudile na zatvorske kazne nekolicinu visokih dužnosnika, uključujući i predsjednikova brata i savjetnika Saida.

Bouteflika je postao prvi alžirski ministar vanjskih poslova i važna figura u pokretu nesvrstanih nakon rata za nezavisnost 1962.

Kao predsjednik Opće skupštine UN-a 1974. pozvao je bivšeg palestinskog vođu Yassera Arafata da govori pred tim tijelom, a također je zatražio da Kina dobije mjesto u Ujedinjenim narodima.

Prvi put je izabran za predsjednika 1999. kad je dogovorio primirje s islamistima i pokrenuo proces nacionalnog pomirenja, omogućivši uspostavu mira. Za čak tri od četiri izborne pobjede smatra se da su bile obilježene prijevarom i nepravilnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:46