U 98. GODINI

Umro David Dushman, posljednji preživjeli osloboditelj Auschwitza: ‘Rastanak je posebno bolan‘

Dushman, podrijetlom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, bio je vojnik u Drugom svjetskom ratu i borio se protiv vojnika Trećeg Reicha
Ilustracija
 Db Pictures/Alamy/Profimedia

David Dushman, posljednji preživjeli osloboditelj koncentracijskog logora Auschwitza i nadareni mačevalac, umro je u 98. godini.

Dushman, ruski Židov, umro je u Muenchenu, na jugu Njemačke, gdje je živio posljednjih godina, priopćila je u nedjelju židovska zajednica u tome gradu.

"Svaki svjedok tog vremena koji nas napušta velik je gubitak, ali rastanak od Davida Dushmana posebno je bolan", reagirala je istaknuta predstavnica njemačkih Židova Charlotte Knobloch, predsjednica zajednice u Muenchenu.

"Bio je među rijetkima koji su o tim događajima (oslobađanju logora) mogli govoriti iz vlastitog iskustva", dodala je Knobloch, koja je također preživjela holokaust, izrazivši žaljenje zbog gubitka "odvažnog i poštenog" čovjeka.

Dushman, podrijetlom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, bio je vojnik u Drugom svjetskom ratu i borio se protiv vojnika Trećeg Reicha. Sudjelovao je u krvavoj bitci za Staljingrad, gdje je poražena nacistička Njemačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 22:25