POLJSKI BUNT

Unatoč pandemiji otvorili su kafiće, ne brinu zbog kazni, a imaju i izgovore: ‘Živjeti se mora‘

"Imamo 40 različitih vrsta piva", jedan od konobara kaže ponosno. Ne nosi masku, no masku nemaju ni gosti.
Atmosfera u PiwPawu
 Facebook

PiwPaw, kafić u centru Varšave, vikendom navečer krcat je ljudima. Skupine mladih okupljene su oko stolova na kojima su zapaljene svijeće. Barmen toči jedno pivo za drugim. Konobari odnose i donose pića.

"Imamo 40 različitih vrsta piva", jedan od njih kaže ponosno. Ne nosi masku, no masku nemaju ni gosti.

PiwPaw je jedan od ugostiteljskih objekata koji je odlučio suprotstaviti se mjerama zatvaranja koje je nametnula vlada i otvoriti lokal unatoč pandemiji.

Kafićima i restoranima trenutno je dopušteno samo servirati hranu za dostavu i osobno preuzimanje.

Michala Maciaga nije briga. "Moramo nekako živjeti", kaže vlasnik PiwPawa.

Procjenjuje da je izgubio nekoliko milijuna zlota u raznim fazama zatvaranja, a potencijalna vladina pomoć iznosila bi tek djelić toga iznosa.

"Imao sam tvrtku koja je funkcionirala jako dobro. Ta tvrtka više ne postoji", rekao je Maciag agenciji dpa, očigledno frustriran.

Maciag nije usamljen u takvom razmišljanju. Prema inicijativi poduzetnika koja nosi naziv "Otwieramy" (Otvaramo), barem nekoliko stotina tvrtki diljem zemlje odlučilo se usprotiviti zatvaranju.

"Očekujemo da nam vlada dopusti da normalno radimo, bez neutemeljenih, ilegalnih zatvaranja. Želimo da se kafići i restorani otvore. Želimo da firme normalno funkcioniraju", rekao je Michal Wojciechowski iz udruge "Štrajk poduzetnika - Poljska bez podjela", koja koordinira inicijativu.

Kušaonice, radionice, muzeji

U Varšavi je većina restorana i dalje zatvorena za goste. Nije tako u pečenjari i baru "Whiskey in the Jar" u Marszalkowskoj ulici. Svjetla su prigušena u prizemlju, a usamljeni konobar pazi na šank.

Izvana, može se vidjeti kako ljudi na katu sjede za stolovima. Jakne i kaputi vise u garderobi, meso se peče u kuhinji. Konobara pitanja čine sumnjičavim. "Danas ovdje vodimo razgovore za posao", kaže i nepozvane posjetitelje upućuje prema izlazu.

Kompanije koriste razne kreativne izgovore da otvore i održe privid da je to što rade legalno.

"Obuka osoblja", promumljala je konobarica u koktel baru u središnjoj Varšavi i brzo navukla zastore u stražnjem dijelu lokala, gdje je par sjedio uz svijeću.

Neki restorani svojim gostima daju ugovor prema kojemu sudjeluju u "provjeri namirnica". Drugi organiziraju takozvane "kulinarske radionice" ili "radionice međuljudskih odnosa". PiwPaw je sebe počeo nazivati muzejom pića.

Klimavi 'lockdown'

Svjesne pobune, zdravstvene i policijske vlasti pojačale su kontrolu. No to ne znači da kompanije nemaju šanse protiv njih jer su legalne osnove uvođenja 'lockdowna' na prilično klimavim nogama.

Prema poljskom ustavu, mjere poput zatvaranja mogu biti uvedene samo ako se proglasi izvanredno stanje, što se nije dogodilo, objašnjava Piotr Wodkowski, odvjetnik koji je osnovao inicijativu "Odvjetnici za gastronomiju".

Također, takve mjere trebaju biti potvrđene zakonom usvojenim u parlamentu, a u uvedene su običnom vladinom odlukom, objašnjava stručnjak.

Wodkowski i odvjetnici iz nekoliko gradova diljem Poljske pomažu tvrtkama kad ih provjeravaju državne vlasti.

Dosad su sudovi uglavnom sudili u korist građana i poništavali kazne zbog nepoštivanja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, rekao je.

Michal Maciag nije zabrinut zbog potencijalnih kazni i pravnih postupaka.

"Nemam vremena baviti se time", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:08