‘MA NEK SMO VAS...‘

Valentina i Slađana na godišnjicu Srebrenice veličale Mladića, javio im se Vulin: ‘Dođite studirati u Srbiju!‘

Jedna je uz fotografiju Mladića napisala: ‘Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj‘

Slađana i Valentina

 Screenshot

Dvije studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje su veličale ratne zločince školovanje će nastaviti u Srbiji na poziv šefa srbijanske obavještajne službe Aleksandra Vulina.

Potvrdio je to novinarima direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, javne kompanije koja će stipendirati studentice, objavili su bosanskohercegovački mediji u subotu, a prenosi Al Jazeera.

U utorak, u vrijeme 28. godišnjice genocida u Srebrenici nad više od 8.000 bošnjačkih muškarca i dječaka, na društvenim mrežama je objavljena prepiska studentica sa sarajevskog univerziteta, koje su imenovane kao Valentina Vujičić i Slađana Todić. U razgovoru su veličale ratne zločine, a objavile su i fotografije generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića koji je osuđen za genocid u Srebrenici.

Vujučić je uz fotografiju Mladića napisala: “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”. U jednom drugom komentaru Todić je napisala: “Ma nek smo vas pobili”, prenijeli su bosanskohercegovačkih medija.

Glorifikacija ratnih zločinaca izazvala je oštre reakcije Fakulteta, kao i Studentskog parlamenta, koji su zatražili sankcije.

Državno Tužiteljstvo BiH priopćilo je da je otvorilo predmet o ovom slučaju. Prema Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, zabranjeno je negiranje presuđenih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Studentice su veličale ratne zločine iako su se školovale u gradu koji je bio pod najdužom opsadom u modernom ratovanju, sa više od 11.000 ubijenih.

“Slađana i Valentina bit će stipendiste države Srbije i bit će im osiguran smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi tvrtka Sarajevo-gas Istočno Sarajevo”, rekao je Elek u subotu. “Školovanje će nastaviti na Akedemiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu”, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:39