IZRAZILI SVOJ BIJES

VIDEO FOTO Policija uhitila 472 studenta: Vođa prosvjeda mladić hrvatskog podrijetla!

Tisuće studenata marširaju Čileom tražeći besplatno i bolje obrazovanje. Vodio ih je Gabriel Borić, mladić hrvatskog podrijetla
 AP Photo/Luis Hidalgo

Čileanska vlada kaže kako 30 tisuća studenata maršira Santiagom tražeći besplatno i bolje obrazovanje. Studentski vođe smatraju da ih se okupilo i više od 50 tisuća.

- Vlada još uvijek tretira edukaciju kao potrošački produkt, a ne kao univerzalno pravo - rekao je Gabriel Borić, mladić hrvatskog porijekla, kojeg su prozvali vođom studentskih prosvjeda koji već mjesecima potresaju Čile.

Jučerašnji prosvjed čileanska je vlada okarakterizirala kao najnasilniji i najmasovniji dosad.

Ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je kako je uhićeno čak 472 prosvjednika među kojima su većina srednjoškolci i studenti koji zahtijevaju reformu obrazovnog sustava.

Prosvjed je obilježilo nekoliko incidenata u kojima su prosvjednici bacali kamenje na koje je policija odgovorila vodenim topovima i suzavcem. U prosvjedu je ozlijeđeno 36 policajaca.

Glasnogovornik tamošnje policije izjavio je kako je vođa studentskog pokreta Gabriel Borić pozvao sudionike da izraze svoj bijes, što je Borić demantirao u razgovoru za radio Biobio ustvrdivši da je on pozvao na "mirni marš".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:30