NEVJERICA

VIDEO: SNIMKA UHIĆENJA DOMORODAČKOG POGLAVICE ŠOKIRALA KANADU I policija nakon ovoga priznala da vlada sustavni rasizam: 'Dosta mi je maltretiranja!'

 

Video snimka agresivnog uhićenja domorodačkog poglavice Allana Adama šokirala je Kanadu, skrenuvši pažnju na sustavni rasizam u kanadskoj policiji. Do sukoba je došlo u Fort McMurrayju u kanadskoj Alberti 10. ožujka, a na snimci se vidi kako je pripadnik Kraljevske kanadske konjičke policije srušio Adama na pod i silovito ga izudarao.

Masovni prosvjedi u Sjedinjenim Državama nakon smrti Georgea Floyda prelili su se i u Kanadu čiji prosvjednici traži policijsku reformu diljem Kanade.

Iako je povjerenica Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP) Brenda Lucki na početku govorila da ne može sa sigurnošću reći je li sustavni rasizam doista problem u kanadskoj policiji, u petak poslijepodne je objavila priopćenje u kojemu poručuje da je 'sustavni rasizam dio svake institucije, uključujući RCMP'.

- Tijekom dosadašnje povijesti pa sve do danas, nismo se uvijek prema starosjediocima i ljudima druge rase odnosili pošteno, napisala je.

Premijer Justin Trudeau pozvao je na neovisnu istragu. Prije nego što je snimka objavljena u četvrtak navečer, lokalna podružnica RCMP-a u priopćenju je poručila da je analizirala snimku i da je policajac postupio razumno.

Incident je započeo kada je policajac prišao Adamu i njegovoj supruzi zbog nevažeće registracijske tablice. U 12-minutnoj snimci, koja je zabilježena kamerom iz policijskog automobila parkiranog iza Adamova kamioneta. Uslijedila je žustra svađa prepuna psovki.

- Dosta mi je toga da me policija maltretira, mogao se čuti glas poglavice Athabasca Chipewyan, Prvog naroda u Alberti.

Napeta rasprava je nastavljena, a pet minuta od početka incidenta policajac pokuša uhititi suprugu Adama, stavivši joj ruku na leđa pri čemu je ona jauknula. U tom trenutku Adam je počeo vikati: 'Ostavi moju suprugu na miru!'. Odgurnuo je policajca i oni su se vratili u automobil.

Tada stiže policijsko pojačanje, a Adam izlazi iz kamioneta. Tada kreće uhićenje, čemu se Adam odupire i viče 'ne diraj me!', i pritom koristi psovke. U tom trenutku dolazi drugi policajac velikom brzinom, sruši ga na pod, udari ga nekoliko puta i naređuje mu da se ne opire.

Slučaj je preuzeo Odjel za odgovor na teške slučajeve koji se bavi nadzorom incidenata u kojima je sudjelovala policija. - Mi smo manjina i nitko se ne zalaže za nas, svaki put kad naši ljudi pogriješe stiže RCMP i čini se da uvijek koriste pretjeranu silu. To mora završiti. Što je previše, previše je, smatra Adam.

Adamov odvjetnik Brian Beresh želi da se optužbe protiv njegova klijenta povuku, a uključuju napad na policajca i opiranje uhićenju. Adam bi se na sudu trebao pojaviti 2. srpnja. Beresh tvrdi da je policijsko nasilje prema starosjedilačkim narodima uvijek bilo problem.

- Viđam to od prvog dana, izjavio je Beresh čija karijera traje već 44 godine.

- Volio bih vidjeti pozitivne korake od strane RCMP-a, želim vidjeti kako će oni ubuduće spriječiti da se takvo što ne dogodi opet. Ako se ovo može dogoditi mom klijentu koji je cijenjeni poglavica, što se može dogoditi pripadniku Prvog naroda koji živi na ulici, zapitao je.

Iako se Kanada često ističe zbog multikulturalizma i uljudnosti, osobito u usporedbi sa Sjedinjenim Državama, nisu lišeni nasljeđa agresije i represije prema starosjedilačkom i narodu afroameričkog porijekla s kojim se Kanada susreće i danas.

Dok je samo 5% kanadske populacije starosjedilačkog porijekla, domoroci čine trećinu zatvorske populacije. Kanadski premijer rekao je da ima neka ozbiljna pitanja nakon što je pogledao snimku. - Svi smo vidjeli snimku šokantnog uhićenja poglavice Adama i moramo ovo temeljito istražiti. Neovisna istraga mora biti transparentna i izvedena tako da ponudi neke odgovore.

Kanadski premijer Justin Trudeau u petak 6. lipnja je, tijekom antirasističkog skupa održanog u Ottawi kleknuo u znak solidarnosti s prosvjednicima te priznao da i Kanada ima probleme sa sustavnom diskriminacijom.

Canadadian Prime Minister Justin Trudeau (2nd L) takes a knee during in a Black Lives Matter protest on Parliament Hill June 5, 2020 in Ottawa, Canada. - Canadian Prime Minister Justin Trudeau appeared at a loss for words on June 2, pausing for 20 seconds when pressed for this thoughts on US President Donald Trump's threat of military mobilization against violent US protests. (Photo by Dave Chan / AFP)
AFP

- Svi s užasom i čuđenjem gledamo što se događa u Sjedinjenim Američkim Državama. Vrijeme je da se povežemo, vrijeme je da slušamo. Vrijeme je da učimo..., jer nepravda se nastavlja unatoč postignutom napretku. No, vrijeme je i da mi Kanađani priznamo da i sami imamo vlastite probleme. I kanadski crnci svakodnevno se susreću s diskriminacijom, u Kanadi je i dalje prisutna sustavna diskriminacija, koju mnogi među nama ne vide, no to je realnost, kazao je tada Trudeau.

- Mislim da previše Kanađana osjeća strah i tjeskobu kada ugledaju policijske dužnosnike jer u ovoj zemlji i dalje se suočavamo sa sustavnim rasizmom i sustavnom diskriminacijom, ponovio je Trudeau novinarima na brifingu u petak.

Premijer Trudeau našao se pod udarom kritika jer nije poduzeo korake prema pomirenju sa starosjediocima.

U prošlogodišnjem Vladinom izvještaju o ubijenim i nestalim ženama iz starosjedilačkih zajednica navelo se da je Kanada sudionik u genocidu utemeljenom na rasi protiv starosjedilačkih žena. Mnoge preporuke iz izvještaja još uvijek nisu provedene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:05