VIRALNA SNIMKA

VIDEO: SNIMLJENA NEZAPAMĆENA DRAMA TIJEKOM SPAŠAVANJA PLANINARKE HELIKOPEROM Stavili su je na nosila i počeli dizati, no tada je počeo pakao...

 
 Facebook screenshot

Stravična snimka spašavanja unesrećene osobe helikopterom u Arizoni vrlo je brzo postala viralna, a nakon što je objavljena na Facebook stranici kanala ABC15 u utorak rano ujutro, dosad je već pregledana više od milijun puta.

Naime, vatrogasci iz Phoenixa obaviješteni su o ozlijeđenoj penjačici na obližnjoj planini Piestewa Peak koja je prilikom penjanja pala na tlo i pritom ozlijedila lice i glavu.

Na poziv su stigli helikopterom te standardnom procedurom 74-godišnju planinarku postavili na nosila, pa započeli proces podizanja s nepristupačnog terena.

Tada započinje prava drama. Kako pokazuje video snimka u trajanju 1 minute i 50 sekundi, nakon podizanja unesrećene penjačicom s tla sajlom, košara s nosilima se počela rotirati, a što se više približavala helikopteru i elisi, rotacija je postajala sve brža.

Nastojanje spasioca da zaustave rotaciju košare nije odmah bilo uspješno jer je došlo do tehničkih poteškoća s krutom sajlom koja služi kao osigurač jer je pukla.

Nadležni iz zrakoplovne jedinice za spašavanje pojasnili su na konferenciji za novinare sve okolnosti vezane uz incident.

Potvrdili su kako vremešna penjačica nije pretrpjela nikakve dodatne štetne posljedice uzrokovane vrtnjom nosila na sajli za podizanje.

“Ponekad se dogodi da kada se helikopter udaljava od tla košara započne vrtnju, no za takve prilike imamo krutu sajlu pričvršćenu za košaru s nosilima koja bi trebala spriječiti efekt rotacije prilikom podizanja” izjavio je Paul Apolinar, glavni pilot zrakoplovne jedinice za spašavanje.

Derek Geisel, koji je upravljao helikopterom tijekom spašavanja, rekao je kako je u ovom slučaju sajla pričvršćena za košaru s nosilima pukla.

Okretanje je trajalo 40 sekundi dok je posada nekoliko puta pokušala podići i spustiti košaru kako bi spriječila vrtnju.

Problem je u tome ako košara uđe u "downwash” helikoptera temeljem zakona fizike započinje istu vrtnju poput elise.

Zato smo započeli letjeti prema naprijed, poništili taj efekt i sigurno došli do točke kada smo mogli sigurno podići pacijenta do helikoptera", rekao je Geisel.

Helikopter je potom sletio na plato u podnožju Piestewa Peaka, a penjačica je odvedena u obližnju bolnicu. Vatrogasci kažu da je ženi nakon spašavanja bilo mučno i osjećala je vrtoglavicu za što je dobila odgovarajuću terapiju i sada je stabilno.

Dodao je: 'U posljednjih šest godina koristili smo krutu sajlu 210 puta prilikom spašavanja u planinama, a slično nam se dogodilo dva put."

"To je nešto što se povremeno događa u našem poslu, koliko god dramatično izgledalo na snimci, no redovno treniramo da se s tim nosimo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:24