TURSKA vs. BRITANIJA

Vojvotkinji od Yorka prijeti 22 godine zatvora: Željela pomoći siročićima, a sud je optužio za narušavanje privatnosti djece

Dan nakon što je film emitiran turska vlada je optužila Vojvotkinju za politički motiviranu kampanju protiv Turske

Vojvotkinja od Yorka, Sarah Ferguson suočena je s prilično bizarnom, ali ni malo neozbiljnom tužbom. Ako je turski sud proglasi krivom, Britanka bi mogla dobiti čak 22 godine zatvora.

Vojvotkinja od Yorka je 2008. godine u suradnji s ITV-em snimila tajni dokumentarac o turskom sirotištu u blizini Ankare kako bi svijetu pokazala u kako lošim uvjetima djeca žive. Dan nakon što je film emitiran turska vlada je optužila Vojvotkinju za politički motiviranu kampanju protiv Turske i namjerni pokušaj usporavanja ulaska Turske u EU. Tamošnji sud tvrdi kako je Ferguson s dotičnom snimkom prekršila zakon i narušila privatnost djece u sirotištu.

- Bila je to humanitarna misija te nije imala nikakvih političkih aspekata. Turska vlada nema nikavih ovlasti ovdje i britanska vlada je jasno naglasila da ne mogu biti izručena - komentirala je Sarah Ferguson svoj novinarski uradak koji prikazuje štićenike sirotiša vezane za krevete i bez adekvatne njege.

Iako još nije određen datum suđenja, u slučaju da je proglase krivom vojvotkinja bi mogla dobiti kaznu od 22 i pol godine zatvora. Ipak, mala je vjerojatnost da će doći do takvog ishoda budući da Turska nema ovlasti u Britaniji, ali i zato što takav ili sličan slučaj u Britaniji vrlo vjerojatno nebi završio na sudu. Što je u ovom slučaju vrlo važno jer Britanija ima ugovor s Turskom još iz 1957. prema kojem osoba može biti izručena ako je optužena za zločin koji je kažnjiv i u Turskoj i u Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:53