SVE MANJE ZALIHA

Zbog rata u Ukrajini na pomolu nova kriza: ‘Znate li od čega se proizvodi karton? Morat ćemo birati - ambalaža ili hrana!‘

Za izradu papira za pakiranje koristi se škrob iz pšenice, a zbog rata u Ukrajini, prednost se, logično, daje hrani

Kartonske kutije, ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Zbog ruske invazije na Ukrajinu svijetu prijeti nestašica pšenice, koja je, osim u obliku hrane, ujedno i ključan sastojak u proizvodnji papira, pa jedan od najvećih svjetskih proizvođača upozorava i na potencijalnu krizu u tom sektoru.

Naime, za izradu papira za pakiranje koristi se škrob iz pšenice, krumpira i druge hrane. Cijene pšenice i škroba već su znatno porasle tijekom ove godine, a vlade diljem svijeta vjerojatno će morati dati prednost hrani u odnosu na papir ako se takva situacija nastavi, piše The Telegraph.

S obzirom da se papir sve češće koristi za pakiranje hrane, njegov nedostatak mogao bi značiti povratak plastici za jednokratnu upotrebu, koju je teže reciklirati.

- Naravno da smo zabrinuti. Sljedeće godine moglo bi doći do nestašice kartona koji se koristi za izradu kutija u lancima opskrbe hranom i pićem. Za velike tvrtke poput naše, koje već imaju sklopljene poslovne ugovore, to bi definitivno mogao biti velik problem - kaže Alex Manisty iz DS Smitha, diva za pakiranje FTSE 100.

Zbog nestašice je moguć prekid u isporuci hrane, naravno, ako se ne pronađu alternative, a prve na udaru mogle bi biti manje tvrtke koje nemaju sigurnu opskrbu škrobom.

Insajderi iz industrije nadaju se kako će svjetske vlade ipak pronaći načine za povećanje ponude i ublažavanje cijena, možda zaustavljanjem carina kako bi se jeftino žito moglo uvoziti iz Amerike.

Škrob se inače koristi za spajanje tri sloja valovitog kartona kako bi on bio što izdržljiviji. Tvrtka DS Smith već ima sklopljene ugovore za dobivanje škroba i zasad im još ne prijeti nestašica, no kažu kako bi se i sami mogli naći u velikim problemima ako cijene nastave rasti.

The Telegraph piše kako su globalne cijene hrane prošloga tjedna dosegnule novi maksimum, prvenstveno zbog rasta cijena biljnoga ulja i žitarica na koje je utjecao rat u Ukrajini.

Inače, Rusija i Ukrajina zajedno uzgajaju gotovo četvrtinu svjetske pšenice, a sukob je poremetio žetvu i sadnju u Ukrajini, koja je peti najveći izvoznik istih. Nestašice će se, upozoravaju stručnjaci, početi osjećati 2023. ako se ne pronađu novi izvori.

Prosvjedi zbog hrane već su izbili na Šri Lanki, a prošloga mjeseca čelnica Svjetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala upozorila je kako bi se neredi prvenstveno mogli dogoditi u siromašnijim zemljama koje mahom uvoze hranu.

Sintetski škrob zasad je dostupan, ali puno je skuplji od škroba koji se dobiva iz hrane. Kao i mnoge teške industrije, i industrija papira pati zbog velikog porasta troškova sirovina, uključujući i energiju.

Problem sa zalihama papira uzrokovao je i višemjesečni štrajk u tvornicama celuloze i papira u vlasništvu UPM-a u Finskoj, koji je krajem ožujka produžen za još dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 04:00